Slik unngår du å fette til rørene i jula: – Dette er en billig forsikring

Folk ser ut til å ha blitt flinkere med åra, sier ekspertene, men uvettig omgang med fett er fortsatt hovedsynderen når rørene går tette.

FØRSTE BUD: Aldri hell fettet i vasken, med mindre du ønsker en dyr rørleggerutrykning på julaften. La det stivne i panna og hiv det i rest- eller matavfallet. Illustrasjonsfoto: fettvett.no 

nyheter

Denne saken var opprinnelig på trykk 24. desember 2018, og er nå publisert på nytt til glede for nye lesere.

– Vi pleier å få en del mer tette avløp i juletidene. Folk koker rull, lager mat og slår ting og tang ned i avløpet. Der blir fettet kaldt og stivner, og røret tettes igjen. Men det skjer ikke like ofte som før. Folk har blitt flinkere, sier nestleder Johnny Aasheim i rørleggerselskapet VVS24 til iTromsø.

Tord Bentzen, som er overordna vakt ved vann og avløp i Tromsø kommune, er enig.

– Vi har ikke hatt noen problemer med det kommunale nettet hittil i jula. Det har vært kjørt en del kampanjer på dette med å helle fett i vasken de siste årene, og det er godt mulig fokuset har hjulpet, sier Bentzen til iTromsø på julaften formiddag.

Hiv det i søpla

Det er, ifølge begge, som oftest svært enkelt å unngå problemer: Ikke bruk avløpet til andre ting enn det er beregnet for.

TETT: Dette røret er tett av det som antakelig er matfett. ARKIVFOTO: TROMSØ KOMMUNE 

La fettet stivne over natta og hiv det i restavfallet, og tørk ut rester fra kjeler og panner med tørkepapir. Oljer og den slags kan fylles på en melkekartong eller flaske, før også det går i restavfallet.

– Dette er en billig forsikring, sier Bentzen.

– Ikke bruk avløpsåpner

Om et av husets rør først har gått helt tett, er rørlegger ofte eneste løsning, sier Aasheim i VVS24. Derfor er det viktig å ta grep straks du merker at det begynner å tette seg delvis.

– Ikke utsett problemet, og skyll godt med varmt vann, sier Aasheim, og fraråder ukritisk bruk av kraftige avløpsåpnere som er å finne i butikken.

– Vi er ikke så glade i dem. Det er farlige stoffer, og får du det i fingre eller øyne, kan du bli skadet. Dessuten har de lite effekt dersom fortettingen er langt nede i rørsystemet. Uansett må du huske å fortelle oss om du har brukt avløpsåpnere. Vi har hatt rørleggere som har blitt skadd av det, advarer han.

Dette gjør du med julematen

Nettstedet fettvett.no lister opp følgende konkrete tips for ulike typer julemat:

Ribbefett

  • La stekebrettet med fett stå til den blir kald. Da er fettet stivnet, og du kan skrape det av og hive i posen for rest- eller matavfall. Bruk tørkepapir for å få ut siste fettrest før vasking i oppvaskkummen.

Pinnekjøtt

  • Samme prosedyre som ved ribbe: La fettet stivne, skrap det ut og kast i mat- eller restavfall. Bruk tørkepapir for å få ut siste rest.

Fettrester i stekepannen

  • Bruk tørkepapir til å tørke ut fettet før vasking. Papiret kastes i mat- eller restavfall.

Fårikål og supperester

  • Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, tape igjen toppen og kast den i restavfallet.

Julebakst med smult, defiafett og flott matfett

  • Julebaksten kan etterlate mye fett i kjelen, og disse typene egner seg utmerket til å bli meiseboller. Tilsett solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips så har du alle småfuglers favoritt, opplever fettvett.no

Frityrolje/store mengder matolje

  • Dette kan helles over i en melkekartong eller flaskeemballasje og kastes i restavfall.