Betydelig fare for snøskred i Tromsø de nærmeste dagene

Snøskredfaren vurderes som høy i romjula.

Illustrasjonsbilde fra snøskred ved Reinen i Tromsdalen i 2013.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Snøskredvarselet for Tromsø 1. og 2. er satt til nivå 3, som vil si betydelig fare for skred.

Ifølge nettstedet Varsom er situasjonen krevende de nærmeste dagene på grunn av mye nysnø og vind, i tillegg til at finnes områder under den ferske fokksnøen som gir et svært ustabilt dekke.

– Krevende situasjon. Det vil være lett å løse ut skred i nysnøen og enkelte stede svært lett pga overflaterim. Måtehold vil være et nøkkelord de neste dagene, advarer ekspertene om 2. juledag i Tromsø.Nedjusterer 3. juledag

Det oppdaterte varslet klokka 15.30 onsdag viser at skredfaren i Tromsø nedjusteres til nivå 2 torsdag (3. juledag) før det oppjusteres tilbake til nivå 3 fredag 28. desember.

Om torsdagen skriver Varsom:

– Skredfaren minker noe, men det kan fortsatt være lett å løse ut skred noen steder. Vær varsom og oppmerksomme på store lokale forskjeller.

Fredagen ventes det mer vind og skredfaren øker i takt med vinden på ettermiddagen.

– Det ligger mange steder mye løssnø som kan ommøbleres av vinden. Ustabile fokksnøflak vil raskt bygge seg opp.


 

Skredfare rundt i fylket

I Lyngen og Nord-Troms er situasjonen den samme som i Tromsø, per onsdag klokka 15.30, med skredfare nivå tre onsdag og fredag, og nedjustert til to torsdag. I Sør-Troms er skredfaren på nivå to onsdag-fredag.

Indre Troms holder seg på nivå tre onsdag-fredag:

– Fokksnøflak ligger på vedvarende svake lag av kantkorn og overflaterim. Utvis stor varsomhet, skred kan fjernutløses, heter det i varselet for Indre Troms.


Korpsleder i Røde Kors: – Det er færre «cowboyer» i fjellet

Til tross for stor skredfare har det i påsken vært få som har blitt tatt i skred. Bedre kunnskap og en klar holdningsendring er årsaken, ifølge korpsleder for Tromsø Røde Kors.

 

Ferdselsråd

Det anbefales å unngå bratte heng og terrengfeller til nysnøen har stabilisert seg.

Se etter nysnø som flaker seg. Snø som sprekker opp tundt skiene er et typisk faretegn.

Unngå også ferdsel i utløpsområder. Faren for flakskred er størst der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Drønnelyder og sprekker er tydelige tegn, men fravær av dette betyr ikke at det er trygt.


Fjellvettreglene kjent for de fleste – menn lever farligst

De aller fleste menn har god tro på sine egne kunnskaper om ferdsel i fjellet, men hele 20 prosent har opplevd farlige situasjoner på fjelltur.