Denne dagen kommer mange til å krasje

Skulle du være uheldig 3. juledag, er du riktignok langt fra alene.

ROMJULSKRASJ: Mange bulker bilen i romjulen. Byttedagen 3. juledag er verst, ifølge forsikringsselskap.  Foto: Frende Forsikring

nyheter

Den store byttedagen i romjulen er nemlig den fjerde største kollisjonsdagen i desember, ifølge fjorårets tall fra Frende Forsikring.

– Julefreden er definitivt over for oss i dag. Mange skal ut å bytte gaver og da skjer det også mange uhell, sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Statistikk fra Finans Norge for de siste fem årene viser dessuten at desember er den største kollisjonsmåneden, der 180.000 personbiler har kollidert i denne perioden. Dette har kostet norske forsikringsselskap hele 3,2 milliarder kroner.

– 10,3 prosent av alle skadene med personbiler i Norge i fjor skjedde i desember, sier Ytre-Hauge.


Husket passord på julegaven?

Mange fikk digitale gaver under treet i år. Disse kan åpne sikkerhetshull for hackere, advarer forsikringsselskap.

 

– Sett på en julesang og ro ned

I en fersk juleundersøkelse, utført av YouGov på oppdrag for forsikringsselskapet, sier 34 prosent av de spurte at de har krasjet med bilen da de har hatt det travelt.

I samme undersøkelse sier 43 prosent at de har krasjet med en annen bil, mens 35 prosent har kommet borti vegger og stolper i parkeringshus.

– Vi krasjer i mye forskjellig. Mange har også hatt ublide møter med murer, gjerder, søppeldunker, postkassestativ, veikanter og motorsykler, sier Frendes bilekspert, som gir følgende tips for å unngå julesmellen i år:

– Romjulen er lang, så det er ingen grunn til å stresse. Sett på en julesang, ro ned og tenk på å kjøre smart og sikkert. Så slipper du å komme hjem igjen med en skademelding i handleposen etter byttedagen, sier Ytre-Hauge.


Stenger dørene ved årsskiftet – trenger hjelp til å tømme hyllene

Coop Extra Elverhøy skal om kort tid stenges og rives for oppgradering. Tredje juledag innleder butikken tømmesalg – med 50 prosent på nesten alt.

 

Slik unngår du bulking på byttedagen

• Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen?

• Ikke stress.

• Pust og se deg godt om før du rygger ut.

• Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en lav fortauskant.

• Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene.

• Rygg inn på parkeringsplassen på butikken. Da har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen.

Kilde: Frende Forsikring