Flyentusiaster samlet seg i Storelvahallen: – Deilig å komme seg litt bort fra kjerringa

I overkant av 20 personer samlet seg inne i Storelvahallen torsdag da Tromsø modellflyklubb holdt sin årlige romjulsflyging.

STORKOSTE SEG I STORELVAHALLEN: Jørgen Dalsbø (øverst fra venstre), Bård Erlend Nilsen, Knut Kristoffersen, Jan Steinar Bjørnahl, Odd Goffy Pedersen (nederst fra venstre), Haagen Valanes, Jesper Skjæran, Jack Brox, Kjell Cato Nilsen var blant dem som deltok på romjulsflyginga. BEGGE foto: Johannes ytreberg meløe 

nyheter

Hver og en stående på sidelinja med hver sin fjernkontroll. Alle kikket opp i lufta på modellflyene som suste forbi. Noen med drone, andre med fly eller helikopter.

Plutselig sa det pang – et av flyene krasjet og satte seg fast i bjelken høyt, høyt oppe i taket. På sidelinja sitter Jesper Skjæran (20) i rullestol og ser på at to menn forsøker å få ned flyet hans ved å kaste fotballer på det.

– Jeg flyr minst og er mest sosial, sier Skjæran.

Han stortrives på romjulsflygingen sammen med Jan Steinar Bjørndahl (60).

– Det er gøy å mobbe de andre for at de er gamle. Du kan jo selvfølgelig ikke ta helt av, men den som tar mest av det er vel egentlig Jan Steinar. Det er kjempegøy, sier Skjæran.


Sjekk oversikten for 138 lag

Tromsø-klubber fikk 3,7 mill. i grasrotmidler i 2014

De lokale klubbene økte inntjeningen fra grasrotandelen til Norsk Tipping markant i året som gikk.

 

Bitt av basillen

Skjæran er ikke den eneste som er på treffet for å slå av en prat. Odd «Goffy» Pedersen og Knut Kristoffersen syns hovedsakelig det er gøy å bygge fly, men lander på at de er her for å treffe gamle kompiser.

– Deilig å prate med folk som også har samme sykdom – altså blitt bitt av basillen. Så kan vi utveksle litt tips og prate skit, forteller de.

Fra sidelinjen skyter Jack Brox (52) inn:

– Også er det jo deilig å komme seg litt bort fra kjerringa.

Både Pedersen og Kristoffersen begynte å bygge modellfly på starten av 80-tallet. Kristoffersen har vært privatpilot, men ettersom sertifikatet har gått ut, så nøyer han seg med modeller. Pedersen påpeker at hobbyen har utviklet seg betraktelig siden de startet.

GODT SELSKAP: Jesper Skjæran (20), Kjell Cato Nilsen (40), og Jan Steinar Bjørndahl (60) deler alle interessen for modellfly. 

Droner utfor flyplassen

På motsatt side av fotballbanen står en mann alene med drone. Han heter Kyrre Hansen (51) og jobber som programutvikler. Han har bygd dronene sine helt fra grunnen av.

– Jeg kjøper det meste fra Kina og 3D-printer en hel del. Så setter jeg det sammen og skriver programvaren selv. Jeg driver og tester litt, sier Hansen.

Han liker ikke de som flyr droner på flyplasser, og viser til de som fløy droner på flyplassen i London og forsinket utallige passasjerer.

– De ødelegger for oss andre, nå får vi masse regler tredd nedover hodet på oss. Vi får jo ikke fly mer enn 5 kilometer fra flyplassen. Nå må vi langt ut på landet for å fly.

Styreleder i Tromsø Modellflyklubb Bård Erlend Nilsen (34) innrømmer at snittalderen på medlemmene er ganske høy. Han håper allikevel at alle som er interesserte tar seg turen til Tromstun Skole hver søndag fra 18–20 for å fly.