Skal smelle av 200 kilo krutt på årets fjellfyrverkeri

Til sammen skal Tromsø fjellfyrverkeri frakte over ett og et halvt tonn utstyr og eksplosiver til toppen.

FJELLFYRVERKERI: Dersom alt klaffer, kan det bli seende ut som dette på nyttårsaften. Her er fjellfyrverkeriet fra 2015. Foto: Daniel Lilleeng. 

nyheter

– Dette kan du ikke sende i posten, det kommer med spesialtransport fra leverandøren vår. Nå er det meste på plass, sier Erlend Hallstensen (38)

Hallstensen arbeider for pyrogruppa i Tromsøs Fjellfyrverkeri, og synes nyttårsaften i Tromsø er noe for seg selv.

– Det er helt spesielt. Jeg har pratet med andre som driver med fyrverkeri. Vanligvis prøver vi å få fyrverkeri nærmere publikum, men her putter vi alt sammen oppå fjellet. Slik kan alle se, sier Hallstensen.

Hvert år legger de ned utallige timer med arbeid. Hallstensen håper været ikke ødelegger for all jobben de har lagt ned.

Et rutenett av lunter

Det som gjenstår nå er å få koblet alt sammen, forteller Halstensen. De har rundt 500 effekter, men kontrollbordet har bare 50 knapper. Det betyr at de må knyte sammen forskjellige typer lunter.

Noen lunter brenner fort og andre brenner sakte. De knytes sammen på forskjellige måter og oppnår dermed en tidsforsinkelse. Til slutt blir kruttet tent på elektrisk gjennom kontrollbordet.

– Det hele er en kjempelogistikk, sier Hallstensen.

Han påpeker at det i tillegg er utrolig mye bæring. Til sammen er de hele 30–40 stykker og hele nyttårsaften går med.


Slik blir årets fjellfyrverkeri: – Vi skal blant annet teste ei «kake»

I år byr det tradisjonelle fjellfyrverkeriet på flere nyheter.


De får ingen helikopterhjelp, men skyss av fjellheisen.

– Jeg vil at folk skal vite hvor utrolig takknemlig vi er for at fjellheisen hjelper oss, hvert eneste år.

Støtt oss!

Hallstensen forteller at det alltid er vanskelig å vite hvor mye penger de får inn, men påpeker at de trenger mer støtte.

– Vi er ikke helt i boks med finansieringen, så vipps oss eller støtt oss i bøssen på kjøpesenteret, sier Hallstensen

Han er derimot ikke i tvil om at Tromsøs befolkning setter pris på det han gjør. Dette er veteranens 21. nyttårsaften med fjellfyrverkeri. Han vet hvor populært det kan være.


Dette søkte vi mest etter på Finn i 2018

Årets Finn-lister viser at det mest brukte søkeordet i 2018 blant folk i Troms er «Harstad». For brukere i hele landet troner «sofa» på topp.


– Mitt råd er at du kler deg godt og kommer opp på fjellet, men du må være tidlig ute. Du må være her oppe på fjellheisen senest klokka 22. Hvis ikke er det stappfullt.