Varsler nesten perfekt nyttårsvær

Slik prognosene ser ut nå, kommer det til å bli nydelige fyrverkeriforhold, sier meteorologen.

GODE SJANSER FOR DETTE: Slik det ser ut nå vil været være utmerket for fyrverkeri. Her fra fjorårets fjellfyrverkeri. FOTO: Håkon Steimo 

MED GODE NYHETER: Vakthavende meteorolog Sjur Wergeland kommer med gode nyheter for nyttårsværet. 

nyheter

Mange har sikkert lagt merke til at det er en bris utendørs i dag, som ligger på om lag syv meter i sekundet, ifølge yr.no. I morgen, lørdag, starter dagen med en vind fra sørvest.

– Det er ikke en så sterk vind som en frisk bris, som vi sier, men det vil blåse litt, ja, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Nordavind

Lørdag vil det på starten av dagen også komme litt sludd og regn. Deretter vil været endre seg utover dagen.

– Fra ettermiddagen på lørdag går den sørvestlige vinden over til å bli en nordavind. Da kommer kuldegradene og flere snøbyger.

Gradestokken vil da klatre ned til en minus fem, til minus fire grader.

– Dette vil gradvis skje i løpet av kvelden, da vil også vinden bli stadig sterkere. Den nordavinden kan nok bli ganske sterk og kan gå opp i en kuling og mer enn det, sier Wergeland.

På den «blå siden»

Søndag kommer vinden til å gi seg litt.

– Likevel vil været holde seg på den «blå siden».

Med det mener Wergeland at vi kan vente oss minusgrader.

– Gradestokken vil minst være på fire til fem minusgrader, og det vil være perioder med snøbyger. Likevel vil ikke vinden være så sterk som på lørdagen, sier Wergeland.

Opphold på nyttårsaften

Så kommer dagen mange venter på, selveste nyttårsaften. I fjor ble vi velsignet med forholdsvis klart vært, men noen byger utover natten. I år er vi enda heldigere.

– Det ser ut til at vi er heldige med nyttårsværet. Det ser ut som de snøbygene som er ventet på søndag trolig vil gi seg i løpet av mandagen, så når nyttårskvelden kommer ser det fint ut.

Ifølge meteorologen vil det være en østavind, men fine forhold på kvelden.

– Det vil altså være gode muligheter for å både skyte og se på fyrverkeri?
– Slik det ser ut nå, så vil det være det ja. Prognosene viser at det vil være lite vind og skyer, kuldegrader og fine forhold.

– Og slik vil det holde seg utover natten?
– Ja, det vil holde seg slik fram til første nyttårsdag. Da ser det ut som snøbygene kommer tilbake igjen, sier Wergeland.

Betydelig skredfare

Skredvarslingstjenesten varsom.no – som lages av NVE i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt – har økt skredfaren til nivå tre (betydelig) både fredag og lørdag i snøskredvarselet for Tromsø. På nettstedet skriver de følgende: «Kortvarig, kraftig vind vil raskt bygge store ustabile fokksnøflak. Vedvarende svake lag er aktive i snødekket. Konservativ tilnærming er påkrevd».

– Vi ber folk følge med på varsom.no. At skredfaren har økt har nok med vindøkningen og nedbørmengden å gjøre. Det har kommet en del snø i løpet av romjulen. Jeg var bortreist i julen og da jeg kom hjem var bilen min dekket i snø, sier Wergeland.

Ifølge meteorologen gir kombinasjonen vind og snø en betydelig skredfare.

– Skalaen går til fem, men så langt går det sjeldent.

– Hvordan blir situasjonen på veiene fremover da?
– Det vil stort sett bli normalt vinterføre, ettersom gradestokken holder seg på den «kalde siden».