Billige vintips på nyåret

iTromsøs vinanmelder John Strandmo i sitt naturlige habitat.  Foto: Privat

nyheter

Røyk og lær

Røyk og lær 

Nr. 82780

Bodega Don Juan del Àguila Gaznata Vinas Viejas (rød)

Spania/Castilla y Leon/2017/14,5 prosent

Kr. 147,60 (basis)

Terningkast 6

Vingården ble opprettet i 1962. Siden da har etterkommerne etterstrebet å følge sporene besteforeldrene startet i. Vinhuset er en sammenslutning av lokale dyrkere. Daniel Ramos er vinmarker. Denne er laget på områdets hoveddrue – Garnacha. Alt kommer fra over 50 år gamle vinranker. Dyp rød. Røde bær, lakris, krydder, røyk, lær og god frukt. Kompleks så det holder. Bærpreget fortsetter i smaken. Saftig med stor fylde og tørre tanniner. Også noe alkohol. Sitter godt og lenge. Nytes til et godt stykke kjøtt – gjerne vilt.


Kirsebær

Kirsebær 

Nr. 103224

Chateau Marquisat La Perouse (rød)

Frankrike/Bordeaux/2015/13 prosent

Kr. 156,00 (bestilling)

Terningkast 5

En Merlot-vin hvor druene er økologisk dyrket. Noe av vinen er modnet ett år på fat. Dyp, klar rød. Noe ubestemmelig på duft, men dyr på både kirsebær og krydder. Frisk med markante tanniner. Mer krydder og noe salt lakris utover. En ny kjøttvin som vil ha godt av noen år i kjelleren.

Sjokolade

Sjokolade 

Nr. 28515

Barahonda Carro Organic Monastrell (rød)

Spania/Yecla/2017/14 prosent

Kr. 129,90 (basis)

Terningkast 5

Ny årgang av denne populære spanjolen. Dyp rubinrød. Gode aromaer av bær, sjokolade, pepper, lakris og litt støv. Fruktig smak med røde bær og mer lakris. Fruktig og litt krydret i ettersmaken. Nytes alene eller til hvitt kjøtt. Kan også lagres en tid.


Noe tropisk

Noe tropisk 

Nr. 103420

Zigno Pinot Grigio DOC delle Venezia (hvit)

Italia/Treviso e delle Venezie/2017/12 prosent

Kr. 112,90 (bestilling)

Terningkast 4

Ny vin hvor det kun er brukt Pinot Grigio-druer. Lys gulgrønn. Sitrus, eple, noe tropisk, krydder og urter. Gode mineraler i en ellers frisk smak. Fruktig og tørr. Sitter godt og gir et behagelig inntrykk. En anelse bitterhet i finish. Varer. Alene eller til sjømat. Sterk firer!


Bærtoner

Bærtoner 

Nr. 104965

A'Terra Pinot Noir (rød)

Italia/Sicilia/2018/12,5 prosent

Kr. 120,90 (test)

Terningkast 5

En superbillig overraskelse som kom på tampen av vinåret. Superfersk. Ingen fatkontakt. Klar, dyp rød. Deilige bærtoner, plommer, blomster og urter. Mer frukt og bær i en frisk smak. Fin fylde. Balansert avslutning. Alene eller til lyst kjøtt og oster. Serveres noe kjøligere.