Dårlig vær hindrer søk etter de savnede

Politiet melder at det er svært liten mulighet for å gjennomføre søk med helikopter i Tamokdalen som følge av det dårlige været.

KLARGJØR: Letemannskaper fra Hæren og Røde Kors gjør klar til å lete etter det savnede turfølget.  Foto: Stein Wilhelmsen

nyheter

Det skriver politiet på sin twitterlogg.

Fra før var det kjent at økende skredfare satte en stopper for letearbeidet etter de fire savnede skiløperne i Tamokdalen.

Det skriver VG.

– Politiet vil ikke sende mannskap opp i Blåbærfjellet før forholdene tillater det, sier politiets innsatsleder Roald Berntsen til Nordlys.

– Vi vil fortløpende vurdere om vi kan gjøre noe mer enn et visuelt søk i skredområdet. Værmeldingen er ikke akkurat på vår side. Det ventes at skredfaren blir oppjustert fra tre til fire i dag, fortsetter han.

Han sier letemannskapene fortsatt har håp om å finne de fire savnede – en svensk kvinne og tre finske menn – i live.

I en pressemelding torsdag formiddag opplyser Troms politidistrikt at politiet har gjort befaringer i området i samarbeid med Universitetssykehuset Nord-Norge, Hovedredningssentralen for Nord-Norge og frivillige.

LETEAKSJON: Politi, forsvaret og frivillige redningsgrupper bistår i søket.   Foto: Stein Wilhelmsen

 

– Det er observert et skred nært toppen av fjellet. Det går skispor inn i skredområdet, men ikke ut. Politiet antar at de fire kan være tatt av skred, heter det i pressemeldingen.

Troms politidistrikt hadde torsdag morgen et planleggingsmøte om den videre leteaksjonen etter de fire savnede skituristene, og holder pressekonferanse klokken 11.

Ifølge politiet ble det gjort søk med helikopter med nattoptikk natt til torsdag uten funn av personer. Torsdag gjøres det søk med sender/mottaker-utstyr fra helikopter hvis været tillater det.

– Aksjonen er en redningsaksjon med fortsatt håp om å finne overlevende. Værforholdene i området er krevende, og skredfaren er for stor til at mannskaper kan settes inn i området.

Et Sea King-helikopter ble satt inn i søket onsdag kveld, men måtte returnere på grunn av værforholdene. Snøskredfaren ble også vurdert til å være så stor at det ikke ble sendt inn bakkemannskaper onsdag.

Turfølget ble sist observert rundt klokken 14. Etter noen timer ble den femte personen i turfølget bekymret, og skal ifølge innsatsleder John-Kåre Granheim ha fulgt skisporene til de andre.

– Skisporene ble borte i skredet, og det var da han meldte de savnet, uttalte Granheim til VG onsdag kveld.

Ifølge politiet er det uklart hvorfor den femte personen i følget ikke gikk med de andre fire mot toppen.

Ifølge vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved værvarslingen for Nord-Norge blir det nedbør og økende vind i området fra torsdag morgen.

– Utover morgentimene blir det snø først og så mildere, med sludd og kanskje regn i området, sier han til Nordlys.

Mot slutten av torsdagen blir imidlertid forholdene bedre, ifølge meteorologen.

– Været bedrer seg i løpet av torsdag kveld og natt til fredag. Da blir det oppholdsvær og betydelig mindre vind, sier Noer.