Fordoblet besøket i den populære trappa: – Helt fantastisk

Til tross for stengning av Sherpatrappa en periode i fjor, økte antall passeringer forbi tellepunktet fra 97.157 i 2017 til 190.344 i 2018.

MYE BRUKT: Det kan til tider være rene folkevandringen opp og ned Sherpatrappa. På den mest hektiske dagen i 2018, søndag 17. juni, var det over 3.000 mennesker som gikk opp og/eller ned.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Sherpatrappa var også stengt i 2017 i forbindelse med arbeider, men en fordobling er som ventet, tross stengningen, sier friluftsrådgiver Henrik Romsaas i Tromsø kommune.


Fjellheisen-besøket til topps

For første gang i Fjellheisens 57 år lange historie har de hatt over 200.000 reisende i løpet ett år. Bare nyttårsaften tok 2.000 besøkende turen til topps.

 

Flest går opp

En infrarød teller registrerer hver gang noen passerer, men sier ikke noe om det er samme person som går opp og ned. Antall personer vil derfor være lavere enn de 190.344 passeringene som ble registrert i løpet av 2018.

Tellingene for Aksla, eller nå bedre kjent som Sherpatrappa, viser en fordeling på 55 prosent for dem som går opp og 45 prosent som går ned.

– Det er en del som går trappa opp og tar heisen ned, eller kombinerer bruk av trappa med enten å gå Dalbergstien, Juvetstien eller via Svarthammeren.


Gir ut håndbok for vinterturentusiaster: – Interessen for toppturer er veldig stor i Tromsø

Tromsø er blitt hovedstad for toppturer, og folk fra nær og fjern strømmer opp og ned langs fjellsidene i nærheten av ishavsbyen.

 

Søndag på topp

I gjennomsnitt gikk 521 personer daglig i Sherpatrappa i fjor, fordelt på 461 på ukedagene og 674 på lørdager og søndager. Gjennomsnittet per måned var 15.873 passeringer.

– Selv om vi ikke har nøyaktige tall, vil jeg anta at mellom 120.000 og 130.000 mennesker gikk opp og ned Sherpatrappa i fjor. Det er helt fantastisk, sier Romsaas.

IMPONERT: Friluftsrådgiver Henrik Romsaas synes det var et flott syn å se alle lysene i Sherpatrappa på nyttårsaften.  Foto: Ronald Johansen

 

Søndag er den mest hektiske ukedagen i trappa, og de tre travleste dagene i 2018 var da også søndager: 17. juni (3.002 passeringer), 8. juli (2.831) og 1. juli (2.755).

– Vi sier om tromsømarka at den er tilgjengelig, tilrettelagt og tiltrekkende, og vi kan si det samme om Sherpatrappa. Den får mange ut på tur, til å bevege seg og gjøre noe aktivt.


Disse sprang den første utgaven av sherpatrappa opp

I dag gikk konkurransen Sherpatrappa opp av stabelen for første gang.

 

Mange turister

Henrik Romsaas har med selvsyn registrert at mange turister også finner veien til fjells via Sherpatrappa, men at ikke alle er like godt utrustet for en fjelltur.

– Det er enormt mange turister som går trappa, men jeg har møtt enkelte som ikke har vært godt nok skodd eller kledd. Jeg har snudd folk på grunn av mørke og vær. Det kan være mildvær nede, mens det er frost på toppen. Vi skal få skilt på engelsk for å informere bedre, påpeker Romsaas.


Rekker ikke å bli ferdige med Sherpatrappa likevel

Kommunen må utsette arbeidet til neste år.

 

Bygger varder

TRAPPA-BRUKER: Statsminister Erna Solberg var blant de mange som gikk i Sherpatrappa i 2018.   Foto: Eskild Johansen

 

Den økte trafikken av folk i Sherpatrappa merkes også på naturen. «Sporten» med å bygge små varder har også innhentet fjellheisplatået.

– Vi har ikke noe ønske om at tallene skal overgås hvert år, samtidig vil vi ikke regulere trafikken. I et folkehelseperspektiv er trappa viktig. Sherpatrappa skal være et lavterskeltilbud for at folk kan kommer seg på fjellet, og gjerne også andre fjelltopper. Vi ser en voldsom slitasje på fjellheisplatået som skaper utfordringer. Når folk bruker stein til å bygge varder, ødelegges jorda og det fører til økt erosjon. Jeg bruker å si at det er bedre å slite på naturen enn at folk skal slite buksebaken i sofaen, forklarer Romsaas.


Denne dagen er sjansen størst for å treffe kjentfolk i Sherpatrappa

I juni og juli er det målt over 70.000 passeringer i Sherpatrappa.

 

Folketog på nyttårsaften

På årets siste dag i 2018 var det mange hundre som tok seg til fjells til fots, viser tellingene. Totalt gikk 539 opp trappa mellom klokka 21 og midnatt, mens totalt 560 gikk ned trappa mellom midnatt og klokka 02.30.

– Nyttårsaften var det jo rene folketoget opp og ned sherpatrappa. Utrolig stilig å se lysormen som beveget seg først opp og så ned fjellsiden.

Trafikktallene for Dalbergstien viser en nedgang fra 39.032 i 2017 til 33.073 i 2018.

– Årsaken er nok at flere valgte å gå Dalbergstien i 2017 i forbindelse med perioden Sherpatrappa var stengt.