Nina Hansen tok imot pårørende til skredsavnede i Tamokdalen:

– De har det tøft

Onsdag ble fire turgåere meldt savnet på Blåbærfjellet i Tamokdalen. Ett døgn senere landet ti pårørende til de antatt omkomne på Langnes. Finsk konsul Nina Hansen tok imot dem på flyplassen.

TOK IMOT PÅRØRENDE: Nina Hansen (innfelt) er finsk konsul i Tromsø og tok imot pårørende til de skredsavnede i Tamokdalen da de landet på Langnes torsdag kveld. 

Dette er saken
  • Onsdag gikk det et snøskred på Blåbærfjellet i Tamokdalen og fire personer fra Sverige og Finland antas å ha omkommet i skredet.
  • Torsdag tok finsk konsul Nina Hansen imot ti pårørende som landet på Langnes før de ble fraktet videre til Tamokdalen i buss.
  • Letearbeidet har vært hindret av dårlig vær og skredfare, og letemannskapet gjør en ny vurdering om videre aksjoner mandag morgen.
nyheter

Onsdag gikk det et skred på Blåbærfjellet i Tamokdalen. Fire personer som gikk på ski i området ble meldt savnet, men letemannskapet har ikke kunnet gå inn i området på grunn av dårlig vær og fare for nye skred. Søndag ble det gjort et nytt forsøk som måtte avbrytes på grunn av værforholdene. Politiet bekrefter at de fire er antatt omkommet, og letearbeidet fortsetter mandag.

Torsdag kveld, bare ett døgn etter at skredet gikk, sto Nina Hansen, finsk konsul i Tromsø, på Langnes flyplass og venta på to fly. Det ene kom med pårørende til svensken som antas omkommet i snøskredet i Tamokdalen, og i det andre flyet kom pårørende til de tre finnene fra samme turfølge. Hansen tok imot ti personer torsdag, men det kom også flere pårørende til Tromsø lørdag ettermiddag.

– Hvordan hadde de det?

– Vi kan alle tenke oss hvordan det må være å komme reisende til et ukjent sted i en slik situasjon. Det sier seg selv at det er tøft, sier hun.

– Min rolle var å være medmenneske

Både politiet og helsevesenet representert ved Mads Gilbert var til stede på Langnes da de pårørende ankom Tromsø.

– De ble møtt av et utrolig dyktig team som er gode på å takle slike kritiske situasjoner. Jeg ble veldig imponert, sier Hansen.

– Vår viktigste oppgave var å ta dem imot, uttrykke vår medfølelse i en krevende situasjon og skissere hva som ville skje videre. Det praktiske ble dekket av de andre instansene, så min viktigste oppgave var å være et medmenneske.

De pårørende samlet seg på Langnes hvor de fikk informasjon og svar på spørsmål. Deretter ble de satt på en buss natt til fredag som tok dem med ut til Balsfjord.

– Jeg føler at det å stille opp for finlendere i en så krevende situasjon som dette er den viktigste oppgaven jeg har som konsul, sier Hansen.

– Dette er risikosport

Hansen har også tidligere hjulpet finlendere som har hatt behov for assistanse i Tromsø, men ikke i en så alvorlig sak som denne.

– Alle synes at dette er trist, men det blir enda sterkere når man møter pårørende av dem som er involvert i ulykka. Jeg har selv et barn som går mye tur i fjellet, og blir selvsagt preget når noe sånt skjer så nært oss. Jeg tror det er viktig å ha fokus på at dette er en risikosport. Både vi som bor her og de som besøker oss må få understreket hvor viktig det er å kjenne forholdene før man legger ut på turer i fjellet.

– Bør turistnæringen ta større ansvar for å informere?

– Jeg vil anta at turistnæringen allerede gjør mye, men dette er et arbeid som må fortsette, avslutter Hansen.