Avbryter søket i Tamokdalen på grunn av dårlig vær

Politiet meldte tidlig søndag formiddag at det skulle gjøres et nytt forsøk på å posisjonere funn i skredområdet, men noen timer senere måtte leteaksjonen avlyses på grunn av dårlig vær. Det skal gjøres en ny vurdering mandag morgen.

Helikopter tar av før det skal ut å søke etter skiløperne som er savnet i Blåbærfjellet. Fredag ble det slått fast at de savnede trolig mistet livet i en skredulykke i området, og grunnet dårlig vær ble søket satt på vent i helgen. Søndag vil det gjøres et nytt forsøk mens det er dagslys. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. 

nyheter

Onsdag gikk en svenske og tre finner inn i et skredområde i Tamokdalen. Det gikk skispor inn i området, men ikke ut og de fire personene i 30-årene antas å ha omkommet. Dårlige værforhold har gjort letearbeidet vanskelig, men søndag skulle det gjøres et nytt forsøk på å fly helikopter opp til skredområdet i dagslys hvis været tillot det.

Politiet melder litt før klokka 12 søndag at de må avslutte videre søke da været igjen er blitt for dårlig til at helikopteret kan fly inn i området. Det skal gjøres en ny vurdering mandag morgen. En mer detaljert redegjørelse fra politiet kan leses her.

Asbjørn Bartnes i Troms politidistrikt forteller at de hadde et helikopter fra Forsvaret som tok av fra Tamokdalen cirka klokka 10 søndag formiddag.

- Helikopteret fløy inn i skredområdet, men måtte konstatere at det ikke var trygt å sette mannskaper på bakken og returnerte. Deretter er været igjen blitt så dårlig at det ikke er aktuelt å gjøre nye forsøk på å fly opp dit i dag, sier Bartnes.

Helikopter er ifølge Bartnes den eneste trygge måten å ta seg inn og ut av skredområdet på, men man er avhengig av at det er et stort nok vindu med godt vær for å være sikre på at mannskapet som settes inn i skredområdet også vil kunne hentes trygt ut igjen.

- Et slikt værvindu får vi ikke i dag, så vi tar en ny vurdering mandag morgen, avslutter Bartnes.

Dårlig vær har stoppet leteaksjoner

Fredag satte dårlig vær en stopper for søket etter turfølget som nå er antatt omkommet etter snøskredet. Lørdag skrev NTB at politiet ikke ville ta en ny vurdering om når søket kunne gjenopptas før tidligst mandag. Det ble likevel gjort et forsøk søndag formiddag, men leteaksjonen ble avbrutt på grunn av dårlig vær.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge opplyste fredag at det ikke finnes rasjonelle grunner til å anta at noen av de fire har overlevd.

– Sjansen for å overleve i snøskred vet vi mye om. Det finnes ikke holdepunkter for at noen har overlevd i to døgn i denne typen snøras, sa Gilbert til NTB.