Røymo sier stopp for engangskopp: Politikerne må ta med egen kopp til kommunestyremøtene

Ordfører Kristin Røymo har sett seg lei på høyt forbruk av engangsartikler i kommunen. Nå tar hun grep.

BEGEISTRET: – Det er ikke alltid iTromsø gjør meg så begeistret som i dag, innrømmer ordfører Kristin Røymo, mens hun beundrer sitt flunke nye iTromsø-krus. Her sammen med sine politiske rådgivere, Ellen Zahl Jonassen og Thomas Birkeland, som nok skulle ønske at også de satt i kommunestyret, slik at de også hadde fått gjeve iTromsø-krus. 

nyheter

Derfor må kommunestyrerepresentantene i Tromsø fint avfinne seg med å ta med eget kaffekrus på kommunestyremøtene fremover.

– Vi kan alle ta valg. Og vi kan alle ta valg for å begrense bruk av engangsartikler. Det gjør vi nå i kommunen, og senere i dag sender jeg ut en e-post til alle kommunestyrerepresentantene og gjør dem oppmerksomme på at det blir slutt på engangskopper i kommunestyret, og at de må ta med sin egen kopp heretter. Mitt personlige mål for 2019 er å ikke bruke en eneste engangsartikkel, sier Røymo.

– Ta med egne kopper

For å støtte visjonen om å redusere bruk av engangskopper, og i solidaritet med kaffetørste lokalpolitikerne som risikerer å bli stående uten krus på kommunestyremøtet senere i januar, har iTromsø gitt ordføreren en kasse med iTromsø-krus.

– Sæm-at? Ka betyr sæm-at? Å ja – sæmat! kommer det fra ordføreren idet hun får overrakt kassa med iTromsø-krus, med påskriften «Vær no ikkje så inn i hampen sæmat!». Esken inneholder 43 krus for å være nøyaktig, like mange som antall representanter i kommunestyret.

– Ja, det er faktisk en av våre største utfordringer i lokalpolitikken: At vi kan være for sæmat, vedgår hun.

Røymos hjertesak som ordfører har det siste året vært «plastfri by». Nå skal det kuttes i pappkoppene og engangsfatene på kommunestyremøtene, hvor det kan gå opp til flere hundre pappkopper hvert møte.

LES OGSÅ: Vil gjøre festivalen plastfri: – I år vil vi benytte tallerkener som faktisk er spiselig

Hver mann sin kopp

Det finnes tradisjonelle kaffekrus av glass i rådhusets kantine, men de er ifølge ordføreren forbeholdt rådhusets ansatte.

– Man skal ta ansvar for sin egen kopp. Det handler om fordeling av ansvar, også om å ta oppvask. Men jeg skal ikke nekte noen å bruke kopp, hvis de glemmer det en gang. Så lenge de sender en søknad til ordføreren først, formaner Røymo. Hvis ikke vanker det tilsnakk fra ordføreren.

Røymo er i ekstase over de 43 krusene fra iTromsø.

– Jeg må rette en stor takk til iTromsø for bidraget. Jeg blir så fornøyd! Og jeg er virkelig ikke så fornøyd med iTromsø hver dag. Så til det første møtet er vi berget, når det kommer til kaffekopper.

LES OGSÅ: Kristin Røymo (Ap) stiller til gjenvalg