Advarer mot potensielt farlige kjøreforhold torsdag og fredag:

Varsler vindkast i orkan styrke og nullføre: – Blir utfordrende

Tirsdag var det trafikkaos på veiene i Tromsø. Torsdag og fredag vil det bli svært utfordrende forhold på veiene igjen.

Det varsles skikkelig skitvær torsdag.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Tirsdag ettermiddag og kveld ble preget av en rekke utenlandske vogntog som sperret veier rundt om i Tromsø og skapte kaos. Situasjonen var på et punkt så ille at politiet ba tromsøværinger om å la bilene stå inntil videre.


 

Nullføre, 7 plussgrader og vindkast i orkan styrke

UFYSELIG: Slik ser det ut i Tromsø sentrum torsdag formiddag.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Meteorologisk Institutt har sendt ut et OBS-varsel som gjelder fra klokka 01.00 natt til torsdag helt fram til midnatt natt til lørdag om vanskelig kjøreforhold.

– Vi kan vel forvente vindkast opp i 35 meter per sekund, og det er mye. Den kraftige vinden i morgen kommer fra sør og den vil folk i Tromsø by merke godt, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga i Tromsø onsdag morgen., og fortsetter:

– Torsdagen blir i det hele utfordrende. Først på dagen får vi en del snø og så blir det overgang til regn langs kysten på ettermiddagen med tilhørende nullføre. Det kan fort bli opp til 6-7 plussgrader på ettermiddagen, og så synker temperaturen igjen og det kommer mer snø på kvelden.

Vindstyrker mellom 33-55 meter i sekundet klassifiseres som orkan styrke.


 

Høyeste skredfarenivået hittil

Fareskala for snøskred  Foto: Varsom

 

Per onsdag morgen er det i tillegg varslet økt snøskredfare i Tromsø torsdag. For første gang i denne snøskredsesongen, varsler Varsom om faregrad fire i Tromsø, som betyr stor skredfare.

På faregrad fire anbefales ikke ferdsel i skredterreng og man kan forvente skred som løsner av seg selv.

– Ny vindøkning og påfyll av nedbør fører til at utbredelsen av og størrelsen på ustabile fokksnøflak øker. Forbigående mildvær gjør også at det kan løsne noen våte skred naturlig i fokksnøansamlingene fra tidligere i uka. Skredfaren kan komme opp mot faregrad 4 i de områdene som har fått og får mest nedbør, heter det i varselet til Varsom, som vil oppdateres senere i dag.


Forventer naturlig utløste snøskred torsdag

Skredfaren i Tromsø og Nord-Norge øker torsdag, ifølge Hovedredningssentralen.

 

Problematisk fredag

Fredag vil det være merkbart mindre vind da den dreier over til vest og senere på dagen over til nordvestlig sterk kuling. Det vil bli minusgrader igjen og snøbyger forventes.

– Med sterk kuling og snøbyger kan det bli snøfokk og problematiske kjøreforhold, men det vil bli en bedring fra torsdagen, sier Wergeland.


Tromsøbygd var isolert i godt over et døgn – nå åpnes veien

Den eneste veien inn og ut av Jøvik har vært stengt siden klokka 23.00 onsdag. Fredag klokka 11.30 er den i ferd med å åpnes igjen.

 

Normalt vintervær

Lørdag minker vinden ytterligere til nordvestlig liten kuling med tilhørende snøbyger.

– Søndag minker vinden enda mer, og det fortsetter med periodevis snø. Det kommer nok en del centimeter de kommende dagene, men det blir et mer normalt vintervær i helgen. Det er torsdagen som blir mest utfordrende, sier Wergeland.