Væråret 2018:

Fikk tidenes tørreste og våteste måneder

2018 ble et kontrastfylt værår, med tidenes tørreste februar og tidenes våteste juni. Temperaturmessig var det også stor variasjon, med en temperaturforskjell på 41,7 grader fra den kaldeste til den varmeste dagen.

VÅTEST: Paraplyen ble flittig brukt i juni i 2018, som ble tidenes våteste juni. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Mens det for tiden blåser friskt og det skifter mellom regn- og snøbyger, førte også året vi har lagt bak oss med seg mye vær.

Ekstremt tørt

I 2018 opplevde tromsøværingen en så nedbørsfattig februar som meteorologene ikke har målt i Tromsø før.

– Februar var ekstrem tørr. Det ble bare målt 1,6 millimeter nedbør, som er det laveste noensinne, sier forsker Hanne Heiberg i klimatjenesteavdelingen ved Meteorologisk institutt.

Aldri før har vel snøskuffa fått stå i ro så lenge, som den gjorde nettopp i februar i fjor.

– Det var mer enn 30 dager i fjor med mindre enn én millimeter nedbør. Det er ekstremt lite.

Ekstremt vått

Til gjengjeld fikk tromsøværingene en måned med så mye nedbør som det aldri har vært registrert før. Paraplyer, regnklær og støvler fikk kjørt seg stort sett gjennom hele juni måned, mens søringene opplevde den tørreste sommeren på 50 år.

– I juni 2018 ble det målt 133 millimeter nedbør i Tromsø, det en den våteste juni noensinne. 4. juni ble det målt 16,1 millimeter regn og 10,3 millimeter dagen etter. 24. juni ble den våteste dagen, med 17,5 millimeter regn. 27. juni ble det målt 14,8 millimeter og 28. juni 12,3 millimeter regn, sier Heiberg.

VARMEST: Søndag 29. juli kunne tromsøværingene kjøle seg ned med en dukkert, på den varmeste dagen i 2018. Temperatur ble av meteorologene målt til 28,6 grader. Foto: Ronald Johansen 

 

Kaldest og varmest

Tirsdag 13. mars ble den kaldeste dagen i 2018. Da ble det målt 13,1 kuldegrader.

Til gjengjeld kunne tromsøværingene glede seg over den varmeste dagen i fjor søndag 29. juli. Da ble temperaturen målt til 28,6 varmegrader.