Nå kan du ikke lenger kjøpe denne for kontanter

Tromsøs mest kjøpte pizza kan ikke lenger kjøpes for kontanter etter at Yonas har innført kontantnekt på restauranten.

TACO-PIZZA: Tacopizzaen på Yonas – som Nigel Platt lager på bildet – kan kun kjøpes for plastikk-penger fra nyttår etter at pizzarestauranten har innført kontantnekt.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Har du lyst på en Tacopizza eller noen av de andre populære pizzaene som selges på Yonas – da må du ha elektroniske penger tilgjengelige for å få en smakebit.

– Vi har innført en ordning der vi ikke lenger tar imot kontanter, og kun tar imot plastkort eller annen elektronisk betaling, sier Aart Niemans, direktør på Radisson Blu – eier av Yonas.


Nitty Gritty får neppe åpne til TIFF

Den foreløpig uåpnede restauranten/baren Nitty Gritty i Storgata vil neppe få skjenketillatelse i overskuelig fremtid.

 

Må ha plastikk

Kunder på Yonas – både de som møter opp i restauranten eller får pizza-eskene hjemkjørt – må ha bankkort, kredittkort eller gavekort for å kunne kjøpe mat og drikke.

FØLGER TREND: Hotelldirektør Aart Niemans på Radisson Blu sier at det er en naturlig samfunnsutvikling å bruke mindre og mindre kontanter – og at hotellet derfor følger en naturlig trend når de dropper kontanter.   Foto: Ronald Johansen

 

Også Charlies restaurant har innført samme «no-cash-policy».

– Det er flere grunner til at vi gjør dette nå. Det er en trend at færre og færre bruker kontanter og foretrekker kortbetaling – og det er et sikkerhetsaspekt ved det hele, sier Niemans.

Hotellet ønsker helt enkelt ikke å ha kontanter i omløp for å minimere risikoen for ran og tyveri.


Feilberegnet Tromsø-markedet totalt – nå må den nye restauranten øke bemanningen

Du Verden åpnet dørene i «gullbygget» på havneterminalen 16. november. Etter halvannen måneds drift må de øke bemanningen.

 

– Naturlig trend

Ifølge hotelldirektøren har utviklingen i samfunnet gått dit hen at det nesten ikke er behov for kontanter lenger, og at hotellet og restaurantene derfor simpelthen følger en naturlig trend.

– Vi har analysert betalingsstrømmen for å se hvor mange som fortsatt bruker kontanter, og det er svært få som bruker cash istedenfor kort, sier han.


Ansatte ved Yonas i retten etter endring i lønnssystemet – gikk over til 2015-lønn

Da de prosentlønnede ved Yonas gikk over til fastlønn endte de opp med en timelønn som var 16,75 kroner lavere enn året før. Denne uka har saken vært oppe i Arbeidsretten.

 

Skal evaluere

Niemans sier at det ennå er for tidlig til å si noe om hvordan tiltaket er møtt av gjestene på de to restaurantene.

– Vi vil gjøre en evaluering av ordningen når den har vart i noen måneder for å se hvilke reaksjoner vi eventuelt får, sier han.

PIZZARESTAURANT: Yonas (og Charlies) har innført kontantnekt fra nyttår. 

 

Kontanter er å regne som «tvungne betalingsmidler» i Norge, så et utsalgssted kan ikke på egen hånd nekte å ta imot kontanter.

Rett til å bruke kontanter

– En forbruker har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren. Det innebærer at utsalgssteder er forpliktet til å akseptere sedler og mynter som oppgjør for en vare eller en tjeneste, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Ifølge Justisdepartementet – som håndhever den såkalte finansavtaleloven (FAL) – er utsalgssteder pålagt å akseptere cash.

– Finansavtaleloven gir en forbruker rett til å betale med «tvungne betalingsmidler» når betalingen skjer «hos betalingsmottakeren». Det er sedler og mynter utstedt av Norges Bank som er «tvungent betalingsmiddel», sier Andreas Skjøld-Lorange, seniorrådgiver i Finansdepartementet til iTromsø.

Dog åpner loven for et unntak, sier han videre.

– Når «betalingsmottakeren» utøver sin forretningsvirksomhet på flere steder, kan det være at ikke alle stedene er å anse som forretningssted og dermed som «hos betalingsmottakeren» i finansavtalelovens forstand, sier Skjøld-Lorange.

Unntak fra loven

Det er denne unntaksparagrafen som Radisson Blu lener seg mot.

– Vi ønsker å stimulere våre kunder og gjester til å bruke elektroniske betalingsmåter. Men om man – i et unntakstilfelle – må bruke kontanter, så kan man gjøre dette inne på frontdesken på hotellet, forklarer Niemans.