Sender ut dobbelt farevarsel:

Nytt uvær på vei inn nå: – Vinden vil øke kraftig i løpet av dagen

Det er rolige forhold i morgentimene, men ikke la deg lure. Storm nummer to er rett rundt hjørnet.

MYE SNØ: Natt til fredag har det snødd ganske kraftig i Tromsø. Slik så det ut i Tverrforbindelsen klokka 07.00 fredag morgen.  Foto: Statens vegvesens webkamera

Tips oss om hendelser i forbindelse med uværet på messenger, tips@itromso.no eller ring 77 64 06 00!

nyheter

Det gikk hardt for seg torsdag. Kraftige vindkast sørget for problemer i både båt- og flytrafikken, og Sandnessundbrua måtte stenges for busstrafikk i en periode.

På målestasjonen ved flyplassen på Langnes ble det målt et vindkast på 26,5 meter per sekund klokka 14.00, som det kraftigste vindkastet registrert i Tromsø torsdag.

På målestasjonen ved Vervarslinga på toppen av øya var det sterkest målte vindkastet på hele 20,2 meter per sekund, som er uvanlig kraftig for området.


Flere hurtigbåtruter innstilt på fredag

Troms Fylkestrafikk innstiller flere hurtigbåtavganger på fredag på grunn av uværet som herjer i Nord-Norge.


– Stille før stormen

Uværet er ikke ferdig ennå. Natt til fredag har det kommet store mengder snø, og selv om det fredag morgen er tilsynelatende rolige vindforhold, må man ikke la seg lure.

Rundt klokka 12.00-13.00 blåser det nemlig opp igjen.

– Du kan jo på en måte si at det nå er stille før storm nummer to. Det er fint her i byen nå, men du kan bli litt lurt. Det siste varselet som er utviklet i morgentimene her, viser at vinden vil øke kraftig i løpet av dagen, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga i Tromsø fredag klokka 07.45.

– Det kommer opp i nordvest liten storm i dag som vil stå på fram til natt til lørdag. Det merkes nok ikke så godt inne i byen, men på yttersiden vil man nok kjenne det godt. Det varsles også fortsatt kraftige vindkast som vil komme opp i 30-35 meter per sekund på utsatte steder.


Tromsøbygd var isolert i godt over et døgn – nå åpnes veien

Den eneste veien inn og ut av Jøvik har vært stengt siden klokka 23.00 onsdag. Fredag klokka 11.30 er den i ferd med å åpnes igjen.

 

Farevarsel x 2

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for fredag og deler av lørdagen. Farevarselet omhandler vanskelig kjøreforhold på grunn av sterk vind, snø og snøfokk fram til klokka 13.00 lørdag, mens det fredag kveld fra klokka 18.00 og fram til klokka 04.00 natt til lørdag advares om lokalt kraftige vindkast.

– Fra fredag kveld ventes nordvestlig liten storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 30-35 m/s, vesentlig lengst nord og øst i Troms, og vest i Vest-Finnmark med vidda. Det kan være farlig å ferdes i fjellet. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse av gårde, heter det i OBS-varselet.– Kan bli torden

Temperaturen fredag vil holde seg rundt null grader i byen, og det forventes en del snø- og haglbyger.

– Det er uttrykk for torden. Vi har ikke gjort observasjoner her i Troms ennå, men det har vært aktivitet i Nordland. Slik værsituasjonen er nå, kan vi i alle fall ikke utelukke det, sier Wergeland.


Advarer mot potensielt farlige kjøreforhold torsdag og fredag:

Varsler vindkast i orkan styrke og nullføre: – Blir utfordrende

Tirsdag var det trafikkaos på veiene i Tromsø. Torsdag og fredag vil det bli svært utfordrende forhold på veiene igjen.

 

Nedjustert farenivå – ennå betydelig skredfare

Torsdag var sesongens så langt høyeste skredfarenivå i Tromsø, med farenivå fire – stor. Fredag og lørdag er skredfaren tilbake på nivå tre – betydelig.

– Nysnø og kraftig vind vil gi mye ustabil fokksnø i terreng som samler snø og i leheng, vesentlig mot Ø-SØ. Enkelte store naturlig utløste skred kan forekomme. På grunn av litt kaldere vær ventes det at snødekket i lavlandet stabiliseres noe etter mildvær torsdag, men påfyll av nysnø vil føre til fokksnøflak også her. Det vil være enkelt for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen, heter det i varselet til Varsom for fredagen.


Forventer naturlig utløste snøskred torsdag

Skredfaren i Tromsø og Nord-Norge øker torsdag, ifølge Hovedredningssentralen.

 

Minker lørdag

Lørdag forventes vinden å minke til liten kuling i løpet av dagen.

– Det blir mer normale forhold lørdag, men det kommer også snøbyger. Slik situasjonen er nå med vind fra nordvest, kan det komme inn små lavtrykk fra havet i perioder, og først på søndagen kan det komme inn et slikt, men etter fredagen er det verste over. Det blir nok perioder med snø også søndag, sier Wergeland.