Slik skal man få de omkomne ut av skredområdet

Arbeidet med å hente ut de fire antatt omkomne etter snøskredet i Tamokdalen kan trolig starte søndag.

TIDSPLAN: Politiet håper på å kunne starte arbeidet med å lokalisere de antatt omkomne i Tamokdalen søndag, i tilfellet med påfølgende sikring og uthenting tidligst mandag.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

nyheter

– Det er på grunn av værforholdene ikke gjennomført operative tiltak i Blåbærfjellet siden onsdag. Vi gjenopptar innsatsen så snart værforholdene tillater det, heter det i en pressemelding fra Troms politidistrikt fredag ettermiddag.

Tre faser

Det videre arbeidet er ifølge politiet planlagt i følgende tre faser:

1) Lokalisering og posisjonering av de savnede

– Hensikten er å lokalisere de savnede så presist som mulig i skredområdet. Det vil avgrense søkeområdet og bidra til at gravearbeidet kan gjøres så raskt og trygt som mulig. Lokalisering gjøres fra helikopter, med Recco-søker og snøradar, opplyser politiet.

2) Sikring av skredområdet

– Hensikten er å forebygge at det går nye skred under utgravingsarbeidet og ivareta sikkerheten til personellet som skal settes inn i skredområdet. I dette sikringsarbeidet må vi muligens utløse nye skred i samme område som skredet har gått.

3) Uthenting

– Hensikten er å hente de omkomne ut av skredet. Graving er planlagt gjort for hånd. Dette er den mest risikofylte delen av operasjonen, og vi vil derfor løpende foreta en sikkerhetsmessig vurdering. Mannskaper må settes inn i skredområdet med helikopter, og de må også kunne hentes ut med helikopter, heter det i pressemeldingen fra politiet.

Været avgjør

Politiet understreker at alle tiltak er avhengige av været og av skredforholdene.

– Det er derfor ikke mulig å si noe sikkert om tidspunkt for de ulike tiltakene. Slik værprognosen er fredag ettermiddag, kan arbeidet med lokalisering starte på søndag og sikring og uthenting tidligst mandag. Sammen med frivillige mannskaper og med helikopterstøtte fra Forsvaret har vi ressurser til å jobbe dag og natt, og vi vil prioritere god framdrift når operasjonen settes i gang, påpeker politiet i pressemeldingen.