Her utløses nok et skred i Holmbuktura – håper å åpne veien igjen i morgen

Statens vegvesen utløste et kontrollert skred i Holmbuktura mandag. Håpet er at veien til Jøvik åpnes i løpet av tirsdagen, etter at bygda har vært isolert siden fredagens snøskred.
nyheter

Fredag klokka 12.00 åpnet Statens vegvesen fylkesvei 293 under Holmbuktura. To timer senere gikk det et 70 meter bredt og to meter høyt skred over veien.

Da hadde veien allerede vært stengt på grunn av skredfare siden klokka 23.00 onsdag, og veien var også stengt nesten hele tirsdagen.


Odd Egil (58) klarte så vidt å stoppe foran skredet ved Holmbuktura: – Jeg husker jeg ropte høyt: «Å dæven, skred!»

Etter halvannet døgn åpnet veivesenet den skredutsatte veien til Jøvik. Det ble nesten fatalt for Odd Egil Nilsen.

 

70 METER BREDT: Snøskredet som gikk i Holmbuktura fredag ettermiddag var 70 meter bredt og to meter høyt.  Foto: JAN HOLMEBUKT

 

Utløste stort skred

Dette er eneste vei inn og ut av den lille bygda Jøvik, som ligger på østsiden av Ullsfjorden. På grunn av høy skredfare, har ikke fredagens ras blitt ryddet bort. Det var opprinnelig håp om at veien skulle åpne igjen mandag.

Veivesenet bestemte seg for å ta en runde med helikopter og daisybellen før de slapp til brøytemannskapet, og utløste mandag et nytt skred på rundt 60–70 meter bredt og som var rundt 1–2 meter høyt.

– Det må være forsvarlig for brøytemannskapet før vi kan sende de inn, så vi tok og testet skredløpene ved Holmbuktura i dag med Daisybell. Vi testet først skredløpet som utløste skredet på fredag, men det var ganske tømt. Det andre skredløpet på stedet som kalles for Ura, klarte vi å utløse et ganske stort skred som gikk over veien, sier Hallvard Haugen Nordbrøden, overingeniør hos Statens vegvesen, mandag ettermiddag.

Minkende skredfare

Veitrafikksentralen opplyser at veien tidligst vil åpne igjen tirsdag ettermiddag etter at ryddingen av de to skredene er gjort.

Varsom.no har justert ned skredfarenivået til nivå 2 – moderat etter en uke med farenivå 3 og 4.

– Fokksnøen stabiliseres gradvis. Det vil være vanskeligere å løse ut skred i fokksnøen fra helga, men om man treffer områder med tynn eller myk fokksnø kan det fortsatt la seg gjøre for en enkelt skikjører. Det gjelder å være oppmerksom på fokksnø når man nærmer seg skoggrensa og videre oppover i terrenget. Merk at lokale terrengformasjoner og lokale vindeffekter kan ha lagt opp fokksnø i andre himmelretninger enn Ø og SØ. Det finnes kantkornlag mot bakken, men per dags dato er det ikke aktivt, heter det i det oppdaterte varselet for tirsdagen.


Stengt vei gjør at Tone er innesperret i bygda: – Det er en psykisk påkjenning

Når fylkesveien ved Holmbuktura stenges på grunn av skred, blir ei hel bygd isolert. Tone Solbakken kommer seg ikke på jobb.

 

Har fått finansiering til radarovervåkning

BLE NESTEN TATT: Odd Egil Nilsen (58) var på vei hjem fra jobben på Storsteinnes fredag da han nesten ble tatt av snøskred i Holmbuktura. Bildet viser hvor bilen stoppet etter å ha sklidd flere meter mot skredet  Foto: Privat

 

Over en to års periode har Statens vegvesen testet innovativ radarteknologi i Holmbuktura. Prosjektet har vært vellykket og har nå fått finansiering fremover.

Systemet skal fungere slik at når radaren plukket opp at et skred blir utløst, så går bommene på hver side av Holmbuktura automatisk ned og et lyssystem varsler bilistene om at det er et skred på vei ned. Tanken er at man med et slikt varslingssystem vil kunne advare bilister som befinner seg på veien under tidsnok til at de klarer å kjøre gjennom strekket før raset når veien.

Andreas Persson er geolog og vil være en av de som flyr helikopter for å utløse kontrollerte snøskred.  Foto: Statens vegvesen/Geir Bakkevoll

 

– Vi jobber med å montere opp en radar til. Nå gjenstår dét publikum har ventet på, som er tilkoblingen mellom radaren, bommer og trafikklys. Det er en mer komplisert prosess enn man kanskje skulle tro. Vi må endre trafikkregler i området, grunneiere må informeres og det er en kontakt som må utlyses, så vi håper å ha alt på plass til neste vinter, sier Andreas Persson, geolog hos veivesenet.

– Prosjektet har gitt oss en litt bedre forståelse for når det går skred og omstendighetene rundt, men det er et så pass nytt system at det vil ta litt tid å innlemme alt siden det skal gå på automatikk.


Ryddet fjellsiden med helikopter - her utløser de snøskredet

Statens vegvesen ryddet fjellsiden ved Holmbuktura utenfor Tromsø.