Bygda har vært isolert i nesten en uke – vurderer båttransport med forsyninger

Veien under Holmbuktura åpner heller ikke tirsdag. Beboerne i Jøvik har nå vært kuttet av fra omverdenen i snart en uke.

TO SKRED SOM MÅ RYDDES: Her er snøskredet som gikk i Holmbuktura fredag ettermiddag - kun timer etter at veien ble åpnet. Mandag utløste Statens vegvesen et nytt, og denne gangen kontrollert, skred, ved hjelp av trykkbølger fra Daisybell, så nå er det to større skred som må ryddes på fylkesvei 293 før veien kan åpnes igjen.  Foto: Jan Holmebukt

nyheter

Fredag klokka 12.00 åpnet Statens vegvesen fylkesvei 293 under Holmbuktura. To timer senere gikk det et 70 meter bredt og to meter høyt skred over veien.

Da hadde veien allerede vært stengt på grunn av skredfare siden klokka 23.00 onsdag, og veien var også stengt nesten hele tirsdagen.


Odd Egil (58) klarte så vidt å stoppe foran skredet ved Holmbuktura: – Jeg husker jeg ropte høyt: «Å dæven, skred!»

Etter halvannet døgn åpnet veivesenet den skredutsatte veien til Jøvik. Det ble nesten fatalt for Odd Egil Nilsen.

 

Sikkerhetsmessige hensyn

Mandag denne uken utløste Statens vegvesen et større, kontrollert snøskred i Storura. Tirsdag begynte arbeidet med å rydde opp både skredet fra i går og skredet fra fredagen, men arbeidet blir ikke ferdig før det blir mørkt.

– Brøytemannskapet må avslutte arbeidet når det blir mørkt klokka 15.00 av sikkerhetsmessige hensyn, og dermed rekker de ikke bli ferdig i dag, opplyser veitrafikksentralen til iTromsø klokka 13.00 tirsdag.

Grunnen til dette er fordi skredvakta må ha sikt opp i fjellsiden i fall det skulle gå et nytt skred.


Her utløses nok et skred i Holmbuktura – håper å åpne veien igjen i morgen

Statens vegvesen utløste et kontrollert skred i Holmbuktura mandag. Håpet er at veien til Jøvik åpnes i løpet av tirsdagen, etter at bygda har vært isolert siden fredagens snøskred.


Isolert i nesten en uke


SKREDUTSATT: Bygda Jøvik, på østsiden av Ullsfjorden i Tromsø kommune, blir isolert fra omverden når fylkesvei 293 stenges under den ekstremt skredutsatte Holmbuktura (merket med markør).Kreditering: Norgeskart

 

Planen er nå å åpne veien, som er eneste vei inn og ut av Jøvik, onsdag ettermiddag.

Da har bygda vært isolert siden onsdag klokka 23.00 i forrige uke, sett bort fra de to knappe timene veien var åpen fredag ettermiddag i forkant av snøskredet.


Meteorologen: – De som vil ut på ski har gode dager foran seg

Kuldegrader og lite nedbør ventes de neste dagene.

 

Vurderer båt med forsyninger tirsdag

Beredskapsrådgiver Leikny Bakke Lie i Tromsø kommune forteller at de har fulgt situasjonen i Jøvik tett den siste uken.

– Vi har hatt løpende kontakt med representanter fra utviklingslaget i Jøvik, først på tirsdag i forrige uke da veien først ble stengt i en kortere periode, og så igjen fra tidlig torsdag. Søndag vurderte vi å sette inn en båt med transport av mat og medisiner, og hadde en båt fra Brann og redning på standby, men vi fikk tilbakemelding på at det ikke var noe umiddelbare behov. Det vi ser i ettertid er at den meldingen nok ikke har nådd ut til alle innbyggerne i området, sier Lie, og fortsetter:

– Vi jobber nå med å kartlegge behovet til innbyggerne i Jøvik, og er i ferd med å sende ut melding til de som er rammet. Transport av mennesker er kun aktuelt om det er fare for liv og helse, og det vil bli vurdert båttransport med forsyninger basert på innmeldt behov.

Per klokka 14.55 tirsdag skal innbyggerne i Jøvik ha fått informasjon på SMS fra Tromsø kommune.


Stengt vei gjør at Tone er innesperret i bygda: – Det er en psykisk påkjenning

Når fylkesveien ved Holmbuktura stenges på grunn av skred, blir ei hel bygd isolert. Tone Solbakken kommer seg ikke på jobb.


Situasjonen tatt opp i formannskapet

Jarle Heitmann (Ap) sendte inn et skriftlig spørsmål som ble behandlet av formannskapet tirsdag.

Heitmann stilte blant annet spørsmål rundt beredskapssituasjonen, hvordan informasjonen sendes ut fra kommunen de til som rammes og samarbeidet med Veitrafikksentralen og kommunen fungerer med tanke på åpning av vei.

I svaret fra formannskapet heter det blant annet:

– Læringspunktet i denne hendelsen er i ettertid ser man at informasjonen mellom beredskapsrådgiver i Tromsø kommune og beredskapskontakt Jøvik utviklingslag ikke har vært formidlet godt nok videre ut til de øvrige innbyggerne. Fremover vil kommunen utarbeide korte informasjonsmeldinger som vil bli publisert på Jøvik utviklingslag sine nettsider, som er hyppig brukt av innbyggerne for tilgang til informasjon. Det ble i går, mandag 14. januar, publisert en melding fra Tromsø kommune på denne Facebook-siden, og det ser tilsynelatende ut for at dette har ført til at informasjonen har nådd fram.


Ida Pernille kjørte gjennom ura like før skredet gikk: - Det er som russisk rulett

Innbyggerne i Jøvik etterlyser fortgang i Ullsfjordforbindelsen-prosjektet.

 

De påpekte også at det ikke er Tromsø kommune som har ansvaret for når veien åpnes og stenges:

– Når det gjelder åpning og stenging av vei så er det Statens vegvesen som har siste ord. De har egne geologer som fortløpende vurderer skredfaren, og henter informasjon fra blant annet lokal brøyteentreprenør og en kjentmann som bor i området.


Ryddet fjellsiden med helikopter - her utløser de snøskredet

Statens vegvesen ryddet fjellsiden ved Holmbuktura utenfor Tromsø.