Troms FpU-formann refser Per-Willy Amundsen-forslag: – Forkastelig, avskyelig og rasistisk

Per-Willy Amundsen møter sterk motstand for sitt forslag om å begrense antall barn blant ikke-etniske nordmenn.

REFSER: FpU-formann i Troms og Finnmark, Martine Tennholm, retter skarp kritikk til stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen. Hun mener hans barnetrygdforslag ikke er i tråd med Frps grunnprinsipper. 

nyheter

Amundsen uttalte i forrige uke til TV2 at han ønsker å kutte i barnetrygden for at innvandrere skal få færre barn, og foreslår kutt som kun vil ramme innvandrere.

FÅR KRITIKK: Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen får kritikk fra sine egne, i det som omtales som et «avskyelig» og «forkastelig» forslag. Selv ønsker han ikke å uttale seg til iTromsø.  Foto: Knut Godø / Harstad Tidene

 

– Det vil først og fremst ha betydning for store innvandrerfamilier som har et stort antall barn, hvor fødselsproduksjonen er høy. Det gjelder særlig somaliere, som ligger på topp, og har et langt høyere barnefødselstall enn det etniske nordmenn har, sa Amundsen til TV2.


Per-Willy Amundsen (Frp) rømte fra iTromsø-intervju

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen var dirigent under Tromsø Frps års- og nominasjonsmøte.

 

Sterke reaksjoner

Forslaget har vekket sterke reaksjoner blant Frps samarbeidspartnere i Høyre, Venstre og KrF, men også internt i eget parti. Blant annet har to FpU-topper, Herman Fåne og Andreas Ingebrigtsen, skrevet et felles leserinnlegg i VG, hvor de kritiserer forslaget.

– Å kutte i barnetrygden kan enhver liberalist stille seg bak. Bakgrunnen for forslaget har derimot ingenting med verken liberalismens eller Fremskrittspartiets prinsipper å gjøre. Bakgrunnen bygger på både skremmende og farlige tanker som nører opp under fremmedfrykten, skriver de.

Leder i Troms og Finnmark FpU, Martine Tennholm, tar sterk avstand fra utspillet fra Troms Frps mann på Stortinget.

– Jeg reagerer på at han uttaler seg slik om enkelte grupper mennesker. I Frp mener vi at man er like mye verdt, uavhengig av etnisitet. Det strider mot Frps grunnprinsipper å skulle forsøke å begrense fødsler fra spesifikke etniske grupper, sier hun.

Hun forteller at FpU er for å fullstendig avskaffe barnetrygden, uten at det har noe med etnisitet eller innvandring å gjøre.


Frps innvandringstalsmann: Uaktuelt å skille på etnisitet

Innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim i Frp avviser Per-Willy Amundsens barnetrygdforslag og sier at man ikke skal skille på hvor folk kommer fra.

 

– Avskyelig

Tennholm mener uttalelsene er «uhørt», og at de ikke er forenelig med Frps verdisyn.

– Å komme med slike uttalelser er avskyelig og forkastelig, og er ikke noe som hører hjemme i vårt samfunn. Slike utspill bidrar kun til å skape splittelse.

Flere har karakterisert den tidligere justisministerens utspill som rasistisk.

– Ut fra min oppfatning høres dette forslaget rasistisk ut, og når man ønsker å skille på etnisitet, er det klart jeg forstår at folk tolker det som en rasistisk ytring. Og det er mot våre verdier. Derfor sier vi ifra om at slike utspill ikke bør være velkommen i Frp. Samtidig vil jeg understreke at dette handler om denne konkrete saken, og ikke om person, sier hun.


Frp-talsmann sier barnetrygdforslag ikke er Frp-politikk

Fremskrittspartiets innvandringstalsmann Jon Helgheim sier det er uaktuelt å skille på etnisitet og avviser Per-Willy Amundsens barnetrygdforslag.

 

Tar opp saken på årsmøtet

Amundsens forslag er ikke vedtatt Frp-politikk, verken nasjonalt eller lokalt.

– Det er uheldig at han kommer med et slikt forslag. Det kan fort se ut som om dette er Troms Frps politikk, eller Frps politikk nasjonalt. Men vi står ikke inne for hans utspill, sier Tennholm.

Troms Frp har snart fylkesårsmøte, og FpU-formannen varsler at saken vil bli tatt opp da.

– Det er naturlig at vi tar opp denne saken da, og kommer med vår kritikk og bekymringer. Det er viktig å si klart og tydelig ifra, særlig til sine egne.


Sett fra sidelinja

Fremskrittspartiet – julenissens hjelpere?

Julen kommer snart. Det vet nok Frps førstekandidat også når han slenger ut garantiene sine om å stoppe bompengene til folket her i byen.

 

Jørgensen støtter forslaget

STØTTER AMUNDSEN: Tromsø Frp-leder Bjørn-Gunnar Jørgensen gir full støtte til sin mann på Stortinget. – Han tør å ta debatter ingen andre vil nærme seg, sier Jørgensen.   Foto: Martin Lægland

 

Leder i Tromsø Frp, Bjørn-Gunnar Jørgensen, støtter både Amundsens forslag og begrunnelse.

– Jeg støtter Per-Willy og at han tar initiativ til en debatt om saken. Han setter fingeren på en problemstilling mange ikke tør gjøre. Vi skal ikke være naiv, for det finnes personer som misbruker dagens ordning, og i denne saken er det ingen som synes det er bra at man går hjemme lenge og ikke blir integrert.

I Fremskrittspartiets prinsipprogram står det: «Vi tar sterkt avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion eller etnisk opprinnelse.»

– Men du mener det er greit å skille mellom etniske nordmenn og nordmenn av en annen etnisk opprinnelse, stikk i strid med hva det står i Frps prinsipprogram?

– Det er noe vi må diskutere, og vi må tørre å ta debatten om det. Vi kan ikke bli alt for politisk korrekt, som resten av samfunnet holder på å bli.

Jørgensen har fått med seg motstanden mot forslaget i FpU.

– De står fritt til å ha sine meninger, og vi må tørre å ha takhøyde til å diskutere. Men jeg deler ikke deres synspunkter, og jeg er ikke enig i Tennholms beskrivelser.

iTromsø har tirsdag gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Per-Willy Amundsen. iTromsø har forelagt Amundsen momentene i saken via sms, mail og telefonsvarer, men han har ikke besvart noen av våre henvendelser. Til Nettavisen har han uttalt:

– Jeg vil ikke kommentere denne saken før en ny regjeringsplattform eventuelt er klar.