Kamelene ble for store stjerner for TIFF:

– Folk blir sjokkert når de hører at vi har kameler, men jeg synes det er helt normalt

Søsknene Torarin og Svalin Sætereng ønsket seg en hest å ri på, men fikk i stedet to kameler. I dag kan de ikke tenke seg å bytte.

GUTTEN OG KAMELEN: Torarin Sætereng sammen med den ene av kamelene familien eier. Foto: Martin Losvik 

nyheter

– Folk blir sjokkerte når de hører at vi har kameler, men jeg synes det er helt normalt, sier Svalin Sætereng (16).

Dokumentarfilmen «Kamel» har verdenspremière under TIFF. Den handler om familien Sætereng og hvordan de endte opp med to kameler i stedet for hester i Akkarfjord i Finnmark.

– Vi er skikkelige nervøse og spente på tilbakemeldingene. Det er jo en slags utlevering av oss, sier pappa Øystein Kvaløy Sætereng.

– Det er den rå og usminka sannheten, legger mamma Oddveig Dirge Sætereng til.

PÅ TIFF: Svalin Sætereng (fra venstre), Karl Emil Rikardsen, Oddveig Digre Sætereng, Torarin Sætereng og Øystein Kvaløy Sætereng er i Tromsø i forbindelse med visningen av filmen «Kamel» på TIFF. Foto: Kjetil Vik 

 

Startet filmingen i 2014

Familien Sætereng er i Tromsø i forbindelse med TIFF-visningen av filmen. De droppet å ta med seg kamelene, av naturlige grunner.

– Kamelene er de største stjernene i filmen, men de hadde ikke anledning å komme, sier regissør Karl Emil Rikardsen med et smil.

Siden 2014 har han jobbet med dokumentarfilmen, etter at han fikk nyss om den spesielle historien om kamelene til familien Sætereng.

– Sommeren 2014 var jeg i Akkarfjord og så at dette var et filmprosjekt.

KAMELFILM: Kamelene Bor og Bestla sammen med trenerne i Akkarfjord på Sørøya i Finnmark. Nå er det laget film om familien Sætereng som ble kameleiere. Foto: Knut Skoglund 

 

Flyttet fra Hammerfest

Filmen hadde urpremière for vel ei uke siden i bygda, på et nedlagt lakseslakteri. Bygdekinoen som skulle stå for visningen ble værfast i Alta på grunn av stengt vei over Sennalandet.

– Vi måtte improvisere og viste filmen fra PC-en, sier Rikardsen.

Familien Sætereng bodde i Hammerfest før de flyttet til Sørøya, blant annet fordi de hadde lyst på dyr.

– Sørøya ville gi oss flere muligheter. Vi ville ha ordentlige dyr, ikke bare hund. Vi snakket om hest, men den ville kreve mye stell og varm stall. Kameler trenger ikke hus, de kan gå ute året rundt, sier Øystein Kvaløy Sætereng.

Fant kameler i Sverige

De undersøkte muligheten for å få kamel fra dyreparken i Kristiansand, men de hadde ikke noen til overs. Så undersøkte de hvor i Europa det var mulig å få tak i kameler, og endte hos en kameloppdretter på Öland i Sør-Sverige.

De måtte registrere seg som importører av dyrene, og med fersk førerkort og innkjøpt lastebil med henger, kjørte de sørover. Tilbake fra Sverige kom de med to kameler på syv og ni måneder, som fikk navnene Bor og Bestla.

TRENING: Det kom profesjonell kameltrener helt fra Mongolia til Sørøya i Finnmark å lære familien Sætereng hvordan kameler skal trenes. Foto: Karl Emil Rikardsen 

 

Dro til Mongolia

Neste utfordring ble å finne ut hvordan dyrene skulle trenes.

– Ingen i Norge kunne lære oss det. For å lære av noen som kan kameler, måtte vi til Mongolia. Det var utrolig spennende. Vi levde sammen med kameltreneren i tre uker, og bodde hos en nomadefamilie i en jurt i tre uker, sier Øystein og Oddveig Sætereng.

I tillegg kom en trener fra Mongolia til Akkarfjord for å lære dem mer om hvordan kameler skal trenes. Han ble i tre måneder.

Vurderer oppdrett

Ektefellene driver designbyrået Spor Design, mens satser også på etablering av et økofilosofisk kultursenter.

– Vi jobber med noe vi kaller Polaroasen. Vi brenner for å legge til rette for at folk kan leve i pakt med naturen.

– Skal dere satse på kameloppdrett?

– Kanskje vi skal ha det som biinntekt. Foreløpig har det bare vært utgifter.