Det melder departementet i en pressemelding.
Allerede i 2002 fikk Norsk Miljøkraft konsesjon på å bygge en testturbin og et testanlegg på Sandhaugen, et fjellområde like ved Bakkejord på Kvaløya.
Hensikten med anlegget var å teste vindturbiner, og hvordan disse fungerer i arktisk klima.
Nært Kvitfjell og Raudfjell
Konsesjonsområdet ligger bare noen få kilometer fra vindmølleparken på Raudfjell og Kvitfjell som er under oppføring.
Debatt
Vindmølleparken: «Dette er ikke en midlertidig adkomstvei – den vil være varig!»
Kattfjord utviklingslag har på vegne av de cirka 200 innbyggerne i Kattfjord kjempet mot konsesjonsendringen for adkomstveien til vindkraftområdet, en endring som medfører at anleggsveien går gjennom vår bygd i stedet for opprinnelig planlagt fra Buvika.
Prosjektet er endret flere ganger i etterkant av at det ble gitt konsesjon, blant annet har utbyggeren søkt om – og fått tillatelse – til å øke kapasiteten på anlegget fra de opprinnelige syv megawatt til 16.
NVE ville gi ny frist
Fristen for igangsettelse og gjennomføring har også endret seg en rekke ganger – og i 2017 ga Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ytterligere fristforlengelse – denne gangen fram til sommeren 2020.
Dette vedtaket ble så klaget på av en rekke grunneiere, beboere og reindriftsutøvere i området.
Klagen gikk til OED, som nå altså har gitt klagerne medhold. OED mener at det er så store endringer i prosjektet at den opprinnelige konsesjonen ikke kan brukes lenger.
For lang tid
Departementet skriver blant annet:
«Etter departementets vurdering tilsier endringene i prosjektet, den lange tiden siden opprinnelig konsesjon og de endrede faktiske forholdene i plan- og influensområdet, at saken nå bør underlegges en ny konsesjonsbehandling».
Rekordrask oppstart
Ikke før er NVE-godkjennelsen klar, så er utbyggeren i gang på Kvitfjell og Raudfjell.
I vedtaket fra OED begrunner man også beslutningen om å trekke tilbake konsesjonen med at utbygger ikke har klart å realisere prosjektet til tross for at det er gitt en rekke fristutsettelser for gjennomføring.
Saksbehandlingsfeil
I klagen som ble sent inn hevdet underskriverne at det er begått saksbehandlingsfeil fra NVEs side. Dette utsagnet støttes av OED – som blant annet peker på at det ikke er gjennomført offentlige høringer i forbindelse med at planene og forutsetningen for konsesjonen er endret.
Dette mener OED er kritikkverdig.
I strid med energiloven
«Departementet har kommet til at det ikke var grunnlag i energilovens bestemmelser om søknadsbehandling å unnlate å sende søknaden på høring.»
Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg sier i en pressemelding at det at prosjektet ikke er blitt realisert til tross for at det har fått en rekke frister har fått departementet til å sette foten ned.
– Med hensyn til den lange tiden som har gått siden opprinnelig konsesjon og de endrede faktiske forholdene i det aktuelle området, har jeg kommet til at det ikke er grunnlag for ytterligere fristforlengelse, sier han.
Vedtaket i departementet er endelig og kan ikke påklages.
iTromsø har prøvd å få en kommentar fra Norsk Miljøkraft, men ikke fått svar på telefon eller mail i løpet av søndagen.