Lokalmat fra Tromsø slo til i Berlin

Både Aron mat og Halvors tradisjonsfisk ble hedret av landbruks- og matminister Bård Hoksrud på fredag.

PRISVINNERE: Glade mottakere av Spesialitet-merket. Fra venstre: Halvor Hansen fra Halvors tradisjonsfisk, landbruks- og matminister Bård Hoksrud, direktør i Matmerk Nina Sundqvist og Espen Aronsen fra Aron Mat. Foto: Matmerk 

nyheter

Internationale Grüne Woche er en av Europas største mat- og reiselivsmesser, hvor også Norge deltar med sin mat, drikke og opplevelser i forsøk på å imponere det tyske reiselivsmarkedet. I år var Nord-Norge en av hovedregionene på den norske standen. Tromsøbedriftene Aron Mat og Halvors tradisjonsfisk mottok Matmerks Spesialitet-merke.

Merkeordningen «Spesialitet» skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge. Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartementet, skriver Matmerk i en pressemelding.

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud delte ut prisen og ga følgende uttalelse:

– Hva har en pølse og en modnet bacon fra Tromsø og en tørrfisk fra Lofoten til felles? Jo, dette er lokalmat med høy kvalitet, basert på lokale råvarer og oppskrifter som gir verdiskaping i lokalsamfunnet fra produsenter med mot til å satse, sa landbruks- og matminister Bård Hoksrud.


Denne gjengen vil inspirere tromsøfolk til å spise mindre kjøtt – arrangerer byens første vegetar- og veganerfestival

Grønn Framtid står bak Nord-Norges første vegetarfestival. Flere engasjerte veganere og vegetarianere møtte lørdag opp da Grønn Framtid inviterte til planleggingsmøte for festivalen på biblioteket

 

– Alt blir bedre med bacon

Espen Aronsen fra Aron Mat fikk Spesialitet også i 2002 for en lammerull og mener hedersbetegnelsen har vært med på å styrke produktet deres.

– De fleste lokalmatprodusenter føler seg unike, og når man får stiftelsen Matmerk til å anerkjenne produktet med Spesialitet, da vokser vårt selvbilde og stolthet, sier Aronsen.

Modnet Bacon er en bacon som er tørket og modnet i lang tid.

– Aron Mat bruker en viktig ingrediens som ikke står på etiketten: tid. Tid til å modne fram den gode smaken, den rette konsistensen og få fram det spesielle. Og så må jeg jo bare legge til: Alt blir bedre med bacon og mye bedre med modnet bacon, sier han.


NM i kjøttprodukter: Disse damene har de beste fenalårene i Norge

Hos Aron Mat i Eidkjosen er det ikke bare kjøtt på tørk som henger høyt. Det gjør også en splitter ny norgesmestertittel.