Lager gigantisk cupcake på Stortorget

Ni store snøblokker står midt på Stortorget, og lørdag skal kunstverkene være klare.

GODT HÅNDLAG: De finske kunstnerne Anna Koivukangas (til venstre) og Marianne Aittioniemi tok i bruk utradisjonelt verktøy for å forme sin snøskulptur onsdag morgen. 

nyheter

Da arrangerer nemlig Tromsø Sentrum AS og Thai-Tromsø snøfestival for første gang siden 2016.

I sprengkulda onsdag morgen startet kunstnerne, fra ni forskjellige nasjoner, arbeidet med å lage skulpturer av de tre meter høye snøblokkene.

– Jeg regner med at vi kommer til å bruke 30–40 timer på å ferdigstille figuren. Kanskje du treffer oss her på natta også, forteller den finske kunstneren Anna Koivukangas lattermildt.


Davos-deltakerne snakker om klima, men flyr privatfly

Klimaendringene er et hett tema under Verdens økonomiske forum i Davos, men flere deltakere enn noensinne ankommer i privatfly.

 

Skal bli en kake

ISKALD KUNST: Ni store snøblokker på nesten 20 kubikkmeter skal bli til kunstverk til lørdagens snøfestival på Stortorget. 

Koivukangas, Marianne Aittioniemi og Elise Roponen er tre av de 27 kunstnerne som er hentet inn av arrangørene, for å utsmykke sentrum med massive snøskulpturer.

Dette er kun en av flere snøskulptur-events Koivukangas gjør denne vinteren. Hennes to makkere deltok faktisk på forrige snøfestival.

– Ideen til vår skulptur er å lage en arktisk cupcake, avslører Koivukangas.

Bydrift og Byggesystemer har laget de enorme snøblokkene, og førstnevnte var behjelpelig med strømforsyning og annet på Stortorget idet kunstnerne arbeidet.


Natur og Ungdom på Arctic Frontiers

Demonstrerte mot regjeringens miljøpolitikk

Natur og Ungdoms leder i Tromsø samlet troppene for å sende et budskap til Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

 

Fokus på klimaendringene

Det er riktig nok ikke en lidenskap for bakervarer, men klimaendringer som er bakgrunnen for den finske kunstnertrioens ønske om å ha et kakemotiv.

– Festivalen har et arktisk tema, og skulpturen vår blir en metafor for issmeltingen som nå foregår i Arktis, forklarer Koivukangas.

– Man må spise kaka før det er for sent, skyter Aittioniemi inn.

De finske damene håper allikevel at skulpturen skal holde formen lenge etter at Tromsø snøfestival er avsluttet.

– Vi håper den skal kunne stå i byen til april. Det er riktig nok kaldere der vi kommer fra, enn i Tromsø. Det skal bli en del plussgrader for at skulpturen skal smelte, men hvis det begynner å regne, vil den raskt krympe, sier de.