Widerøe-fly på vei til Tromsø truffet av lyn

På vei fra Mehamn til Honningsvåg slo et lyn ned i flyet som var på vei til Tromsø

Illustrasjonsbilde  Foto: Knut Jenssen

nyheter

Widerøe-flyet tok av fra Alta klokka 16.15 onsdag ettermiddag, og alt gikk som normalt på de første stoppene på ruten, til Båtsfjord og Mehamn.

På turen mellom Mehamn og Honningsvåg ble midlertidig flyet truffet av et lynnedslag, og valgte å hoppe over stoppene i Honningsvåg og Hammerfest, og heller dra direkte til Tromsø, som var siste stopp for turen.

– Flyene våre er bygd for å tåle lynnedslag, men det er prosedyre at man lander ved første mulighet for å inspisere flyet for eventuelle skader. I Honningsvåg og Hammerfest har vi ingen teknikere, så da ble det besluttet å hoppe over de stoppene og sette kursen direkte mot Tromsø, hvor vi har en teknisk base, sier Lina Lindegaard Carlsen, informasjonskonsulent i Widerøe.


Nødetatene rykket ut da Tromsø-fly fikk problemer på vei til Bodø

En Widerøe-maskin på vei fra Tromsø via Leknes til Bodø måtte lande med én motor i kveld.

 

Ingen merkbare skader

Flyet skal ikke ha fått noen merkbare skader under flyvningen, men er i kveld inne til sjekk på basen i Tromsø etter å ha landet trygt rett over klokka 19.00.

– Om vi hadde gått ned i Honningsvåg eller Hammerfest, hadde flyet blitt stående der, så dette var den beste løsningen. Passasjerene som skulle dit vil få plass på et annet fly i kveld fra Tromsø og kommer seg fram, sier Lindegaard Carlsen.


Fly traff fugl under take-off fra Tromsø

Widerøe-flyet kolliderte med en fugl under take-off fra Langnes tirsdag morgen.

 

– Ubehagelig

Lindegaard Carlsen sier at det ikke er veldig unormalt at flyene deres blir truffet av lyn, men har forståelse for at det kan oppleves som ubehagelig for passasjerene.

– Selve hendelsen var helt udramatisk. Vi har dyktige piloter med god rutine på slike uheldige hendelser, men jeg har snakket med kapteinen som fortalte at det var noen passasjerer som ikke hadde opplevd noe slikt før og som syntes hendelsen var ubehagelig. Kapteinen brifet passasjerene om hendelsen over radio og så ute i kabinen etter landingen, og fikk både betrygget og forklart hva som hadde skjedd, så han satt igjen med inntrykk av at det hadde gått greit med dem som var litt redde, sier Lindegaard Carlsen, og legger til:

– Det er selvsagt ikke noe morsomt når slike ting skjer, men vær, vind og lynnedslag er dessverre ikke noe vi kan styre og da må vi bare gjøre så godt vi kan for å håndtere det på best mulig vis.