Markus (20) med skrekkfall på isen: – Jeg tenkte faen, så unødvendig

Markus Danielsen Danjord (20) var på vei til kafé da han skled på isen utenfor Nerstranda og knakk foten. Nå undrer han hvor trygt det egentlig er for folk å ferdes i sentrum på vinteren.

FRAKTET I AMBULANSE: Danjord ble hentet av ambulanse og fraktet til UNN hvor han ble operert senere samme dag.  Foto: Privat

nyheter

Lørdag var Danjord på vei til en kafé i sentrum hvor han skulle spise lunsj med foreldrene.

SYKEMELDT: Danjord er sykemeldt i seks uker etter skaden. 

 

– Klokken var rundt 16.15, jeg hadde parkert bilen, og hadde var på vei for å møte foreldrene mine på kafé. Det var snøvær, men virket ikke spesielt glatt så jeg småjogget siden jeg hadde dårlig tid. På fortauet ved hovedinngangen til Nerstranda, ved busstoppet, skled jeg plutselig på ishålke gjemt under nysnøen og landa på siden av foten. Den kjentes først ut som jeg tråkket over, men da jeg så på foten så jeg at det var mer enn det, sier Danjord.

UTE AV LEDD: Danjord trodde først at han bare hadde trådt over, men fallet førte til at ankelen gikk ut av ledd, og et brudd i fibulabeinet i leggen. Foto: Privat 

Fallet på isen førte til at ankelen gikk ut av ledd, og at fibulabeinet i leggen knakk. Ankelen måtte reponeres av ambulansepersonellet på stedet.


Fjerner livsfarlige istapper

Her fjerner utelivsnestor Harry Granås istappene som henger over fortauet ved Tromsø Jernbanestasjon. – Det er livsfarlig hvis de løsner, sier han.

 

«Faen, så unødvendig»

Danjord ble sendt med ambulanse til UNN, hvor han fikk beskjed om at foten måtte opereres.

– Jeg ble operert samme dag, rundt klokken 23.00 på kvelden. Nå har jeg en metallplate i leggen, med åtte skruer som skal tas ut etter hvert, sier Danjord som ble utskrevet fra sykehuset mandag ettermiddag. Han må nå ligge hjemme på sofaen i en uke, og er sykemeldt i seks uker.

– Jeg husker at jeg tenkte «faen, så unødvendig» i det jeg datt. Jeg går glipp av mye jobb nå i tiden fremover, sier Danjord.

Danjord er vokalist i tromsøbandet Lüt, og jobber som bartender ved to utesteder. I tillegg jobber han frilans som lydtekniker.

«BREAK A LEG»: Danjord skled på isen og knakk foten utenfor Nerstranda, men sier at skaden ikke vil gå ut over hans rolle som vokalist i rockebandet Lüt. 

Her kan passasjerene fysisk skli inn på havneterminalen

Mens snøen har smeltet de fleste steder på torget foran den nye havneterminalen, ligger is og snø som en «rød løper» rett foran hovedinngangen. – Det er glatt, ikke bra, sier havnedirektøren.

 

Ung og frisk

Danjord understreker at han ikke bærer et stort nag til Nerstranda for ulykken.

– Litt ansvar må jeg ta selv. Man skal jo være forberedt på vinterføret, men jeg hadde på meg joggesko uten brodder og jeg småjogga. Det samme kunne jo skjedd rett utenfor mitt eget hus, sier Danjord, som likevel setter spørsmålstegn til hvor trygt det er å ferdes utenfor Nerstranda på vinteren.

– Det er jo fremdeles ganske bemerkelsesverdig at man sklir på is og ender opp med å knekke foten rett utenfor et av de største kjøpesentrene i byen på en lørdag formiddag da det er mye folk i byen. Man skulle jo tro at de hadde strødd, legger han til.

FRAKTET I AMBULANSE: Danjord ble hentet av ambulanse og fraktet til UNN hvor han ble operert senere samme dag. Foto: Privat 

 

– De som kom og hjalp meg sa at det var veldig glatt akkurat på det punktet. De sa at det var flere som hadde sklidd og falt på isen akkurat der, sier Danjord.

Danjords kjæreste Oda Lilleng var på Nerstranda da det skjedde.

– Det var en veldig ekkel opplevelse, men på mange måter er det jo bra at dette skjedde med noen som er ung og frisk, og ikke med en eldre person. Da hadde kanskje utfallet blitt enda verre, sier Lilleng.


Varsler iskald helg: – Minus ti grader i frisk bris føles som minus 20 grader

Ifølge Vervarslinga i Nord-Norge kan den følte temperaturen bli på rundt 20 minusgrader i løpet av helga, men ny kulderekord tror ikke meteorologen på.

 

Gjennomgang av rutinene

Senterleder ved Nerstranda, Veronica Evertsen, synes det er trasig at en slik ulykke skjedde utenfor senteret.

– Vi tar alle ulykker på alvor, det viktigste for oss er hvordan det går med gutten som skadet seg, og vi har en dialog med foreldrene. Nå har vi hatt en gjennomgang av rutiner med hele teamet, og sett over kameraovervåkingen av ulykken. Det skal strøs på alle områdene vi er ansvarlige for, og vi skal også fremover strø salt på arealer som vi oppfatter utfordrende som er nærliggende vårt bygg. Det er nå strødd salt i det området hvor han skadet seg, sier Evertsen.

Senterleder ved Nerstranda, Veronica Evertsen 

Området utenfor Nerstranda ivaretas av både Nerstranda og Tromsø kommune, og Evertsen forklarer at selv om det er varmekabler i området, kan brøyteskavler føre til ujevn tining. Hun oppfordrer alle gårdeiere i sentrum til å passe på de arealene de har ansvar for.

– Som gårdeiere i sentrum er vi nødt til å passe på våre arealer, og på utfordrende vinterdager må vi alle ta ansvar. I tillegg mener jeg også at vi må ivareta turistene våre og huske på skilting også på engelsk når det gjelder fare for takras, sier Evertsen.


Lager gigantisk cupcake på Stortorget

Ni store snøblokker står midt på Stortorget, og lørdag skal kunstverkene være klare.

 

I forskriftene om politivedtekter for Tromsø kommune fra 2014 står det at «Eier av hus eller grunn mot offentlig sted i tettbygd strøk plikter å strø fortauet utenfor eiendommen når det er glatt».

Tromsø Parkering har ansvaret for å passe på at politivedtektene følges. Gjennom Bypatruljen inspiserer de eiendommene i sentrum og gir pålegg til gårdseiere om å strø eller fjerne snø og istapper etter behov. Dersom dette ikke følges blir gårdseierne bøtelagt.

– Vi vet alle hvordan vinteren i Tromsø kan være, ting kan endre seg brått. Nerstranda pleier å være veldig flinke til dette, og jeg kan ikke huske at vi har gitt de gebyr eller pålegg om strøing tidligere, sier Sten Storvestre, vaktleder i Tromsø Parkering. Ifølge Storvestre har de ikke tall på hvor mange gårdseiere som har fått pålegg eller gebyr så langt i vinter.

– Folk har blitt mye flinkere med tiden, så det har ikke vært så mange utrykninger for Bypatruljen i år, sier Storvestre.