73,5 prosent av grønnsakene i byens butikker er pakket inn i plast

Forskere har kartlagt bruk av plastemballasje i fruktavdelinga i dagligvarebutikker i Tromsø. De vil hjelpe forbrukerne til å foreta bevisste valg for å redusere bruk av plastemballasje.

PLAST: Store deler av grønnsakene i dagligvarebutikkene er pakket inn i plast.  Foto: Sanna Drogset Børstad

nyheter

Kathy Dunlop (Akvaplan-niva og Holt læringstun) og Melissa Brandner (Nord universitet) gjennomførte i august i fjor en systematisk innhenting av informasjon om hvordan frukt og grønnsaker i dagligvarebutikker i Bodø og Tromsø emballeres. Undersøkelsene er gjennomført i alle de store supermarkedkjedene (Kiwi, Joker, Rema 1000, Eurospar, Coop Extra, Obs og Prix).

Mye er pakket i plast

De fant ut at grønnsaker i snitt er pakket i plast i 73,5 prosent av tilfellene, mens frukt er pakket inn i plast i 42,5 prosent av tilfellene.


Design-elever lager moteshow med plastklær: – Utfordrende å få de til å være tettsittende

Design- og håndverkselevene på Breivang videregående skole erstattet nål og råd med lim og gaffatape da de laget klær av plast. Lørdag er elevene modeller når plastklærne vises på Polaria.

 

Videre fant de at epler, meloner, og bananer som regel ikke var pakket inn i plast, mens bær nesten alltid var det. Blant grønnsakene var poteter og sopp i minst grad pakket inn i plast, mens salat, paprika og gulrøtter nesten alltid var det. Likevel var det mulig å kjøpe alle topp ti mest solgte grønnsaker uten emballasje i én eller flere av butikkene.

BÆR: Bær er nesten alltid pakket i plast, fant forskerne ut.  Foto: Sanna Drogset Børstad

 

Vil bevisstgjøre

Forskerne har selv vært opptatt av å redusere plastsøppel i egen husholdning, og har samarbeidet om å utvikle emballasjeguiden «Ut av posen» for Tromsø og Bodø, med spesielt fokus på plastemballasje.

«Ut av posen» vil hjelpe dagligvarebutikkene i deres overvåking av emballasjebruk, og vil identifisere områder hvor denne kan reduseres. I tillegg vil det være et forum der brukerne kan dele ideer til å redusere mengden emballasje.


Kommentaren

Vi burde bli pissredde alle sammen

Vi blir jevnlig pepret med dystopiske skildringer av hvordan det står til i naturen.

 

«Ut i posen» skal bli til en mobilapp og en online-guide, som skal hjelpe forbrukerne til å foreta bevisste valg for å redusere emballering ved kjøp av frukt og grønnsaker.

– Emballering er viktig

På sine nettsider skriver Bama at riktig håndtering og emballering av produktet er nødvendig for å opprettholde optimal kvalitet, hindre uttørking og redusere matsvinn. De begrunner bruk av emballasje med å beskytte produktet, muliggjøre lovpålagt produktinformasjon, effektivisere pakking og transport og hensyn til hygiene.

«Den største miljøbelastningen ved frukt og grønt er at produktet blir kastet istedenfor å bli spist. BAMAs viktigste miljømål er derfor å bidra til redusert matsvinn i hele verdikjeden. Emballasjens viktigste oppgave er å ivareta kvaliteten og redusere svinn fra innhøsting og helt fram til det øyeblikket produktet blir spist eller bearbeidet.», heter det på nettsidene.