Romsaas ut mot Ap-Gunnars Alfheim-plan: – Korttenkt og skummelt

Friluftsrådgiveren er kritisk til å ofre grøntarealene i området.

Henrik Romsaas er kritisk til å selge grøntarealene på Aflheim for å finansiere oppussing av sømmehallen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Torsdag la ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen (Ap) fram sine planer for å berge Alfheim svømmehall.

Wilhelmsen og hans partikolleger foreslår å selge tomta som i dag utgjør Alfheimparken, for å skaffe de nødvendige 100 millionene som kreves til å pusse opp den falleferdige svømmehallen.

Forslaget får «Tromsømarkas far», Henrik Romsaas, til å steile.

– Dette er veldig korttenkt og skummelt. Grøntarealene i denne delen av byen er under press – det er bare Alfheimparken igjen, sier han.


Slik skal Gunnar Wilhelmsen berge Alfheim svømmehall

På Alfheim svømmehall lærte Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen å ta sine første svømmetak som barn, nå har han en plan for hvordan fremtidens barn også kan svømme her.


– Grøntarealene er arvesølvet

I en lang Facebook-status fredag kritiserer Romsaas politikernes utspill rundt Alfheimparken – som han reagerer på at omtales som «tomta».

Romsaas er ansatt som friluftsrådgiver og prosjektleder i Byutvikling. Han presiserer at han uttaler seg som privatperson, og ønsker ikke å ta del i noen valgkamp – eller at uttalelsene skal tas til inntekt for noe politisk parti.

– Jeg sier dette fordi jeg er glad i disse områdene, og sitter på en del kunnskap om dem. Jeg hadde faktisk en god samtale med Gunnar (Wilhelmsen, journ.anm.) i dag, der jeg presiserte at disse grøntarealene er arvesølvet vårt, sier Romsaas, og legger til:

– Det er positivt at de uttrykker et ønske å vare på svømmehallen, men trist at de vil finansiere dette med å spise av grøntarealene i området.


Debatt:

Nå må Alfheim svømmehall reddes

I dagens Tromsø finns det en rekke enkeltpersoner og firmaer med god økonomi som bør ta et tak for å redde bygget for fremtiden.


Lekeområder for barn

Romsaas’ arbeid og engasjement for tromsømarka gjorde at han i 2014 ble kåret til «Årets tromsøværing» av iTromsø. Han mener kommunen må ha et generasjonsperspektiv på den velger å gjøre eller ikke gjøre med grøntarealene.

– Kongsparken og museumsparken er begge fine, men ingen av dem er lekeområder for barn, sier han.

Barnehage, skole eller boliger nevnes som mulige brukere av Alfheimparken av politikerne – om tomta selges.

– Hvis et tomtesalg for å bygge barnehage, skole eller boliger kan holde Alfheim svømmehall åpen – vil ikke dét være mer verdt for byen enn et grøntområde?

– Så fattige skal vi aldri bli. Bare merforbruket på helse og omsorg utgjør en to og en halv opprustning av Alfheim svømmehall. Vi må kunne finne midler til svømmehallen på andre steder, mener Romsaas.


Tenketank skal utrede Alfheim svømmehalls fremtid

Tirsdag hadde idégruppen «Tenketank Alfheim svømmehall» sitt første møte for å finne ut hva som skal skje med svømmehallen når det nye badelandet åpner.


Dette er det fulle Facebook-inlegget Henrik Romsaas publiserte fredag:

«Lærte Tromsø Arbeiderparti noe av fadesen med å foreslå utbygging av Tromsømarka i siste valgkamp? Vedtaket om utbygging av Solneseteiendommen i Grønnåsen som de reverserte etter tre dager og som holdt på å koste dem dyrt med ras på meningsmålingene og svekket omdømme i grønne spørsmål.

Nå foreslås deler av ‘tomta’ Alfheimparken ‘realisert’ for å skaffe midler til nødvendig opprusting av Alfheim svømmehall og fortsatt drift. Det siste prisverdig - det første forferdelig, etter mitt syn.

Alfheimparken rustes i disse dager opp for ti millioner i et spleiselag mellom Tromsø kommune og private utbyggere i området. Kravet til opparbeiding av lekeareal i deres utbyggingsavtaler tilfredsstilles ved at utbyggerne bidrar med midler til etablering av areal for lek og opphold i nettopp Alfheimparken.

Alfheimparken er eneste større grønne parkområde som er tilrettelagt for lek, rekreasjon og opphold i hele Tromsø sentrum og sentrum sør. Som kartet vedlagt viser er det svært få grønne flekker igjen i området og de som er avsatt til grønt er enten brukt til annet eller skal utvikles til bygging - rødt kryss (Alfheim stadion, Museumstomta, Austadtomta) eller har svært begrensede tilbud for barn eller en beskaffenhet som gjør dem uegnet for lek (blått kryss). Prostneset byrom skal utvikles som byrom, men det blir ikke som grønn park.

Jeg synes det er trist at en park med lang historisk betydning blir omtalt som ‘tomt’ og at en snakker om å ‘realisere tomta’. Den er realisert som park og skal videreutvikles som det har et så langt samlet kommunestyre vedtatt.

Hvor er den neste ‘tomta’ Ap ønsker å bygge ut for å skaffe penger til gode formål? En boligblokk eller to litt i ytterkant på Charlottenlund ville nok skaffet penger til både løypetråkking og drift av området. Og slik kan en spise bit for bit av våre umistelige grøntområder som vi må forvalte med kløkt i et generasjonsperspektiv.

Jeg håper Tromsø Arbeiderparti kan gjøre som sist; vend om i tide, det er ingen skam å snu.»