Vet du hvorfor måsene ikke fryser på beina når de er i havet? Det og mye mer vet disse barna

91 barnehagebarn deltok på forskerkonferanse på Vitensenteret fredag. Der viste de fram resultatet av sin forskning.

VISTE FRAM FORSKNINGEN SIN: Her ser du Laura Henriksen og Sediba Olai fra Reinen barnehage sammen med resten av barnehagen sin fortelle om hva som skjer hvis all is smelter.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

I forbindelse med Arctic Frontiers deltok barn fra syv ulike barnehager i Tromsø på konferansen. Over lenger tid har de jobbet for å finne ut av ulike problemstillinger, som de presenterte for de ansatte vet Vitensenteret. En av disse problemstillingene var: «Hvorfor fryser ikke måsene på beina når de er i havet», som barn ved Lakselvbukt skole og barnehage hadde jobbet for å løse.

– Det kalde blodet blir varmet opp der, sier Viljar Brekke (5) og peker ivrig på en illustrasjonen av måsens bein på plakaten han har laget sammen med Sara Sjåberge (6) og Sander Solvang (7).


Tromsø får halv million

Kulturdepartementet gir en halv million kroner til seks kunst- og kulturinstitusjoner i Tromsø.


Har «hyrt» seg

– Det var veldig kaldt i havet i alle all. Jeg prøvde og det var iskaldt. Men måsen har fjær som gjør at de ikke fryser, sier Sander.

Vivi Engen, fagleder ved skolen, forklarer videre.

– Dunfjerne innerst har masse luft og den luften gjør at det blir varmt. De ytterste fjerne er en slags «regnjakke» som gjør at de ikke blir våt.

– De har rett og slett «hyrt seg»?

– Ja, også er det denne varmeutvekslingen som Viljar snakket om som gjør at blodet ikke blir iskaldt. Fuglene har en energi- og varmeoverføring mellom blodårene slik at varmen går fra steder med høy temperatur til stedene med lav temperatur, forklarer Engen.


Disse ni ungdommene skal leve som astronauter hele helga

Denne gjengen skal tilbringe helga i isolasjon for å bo og arbeide som astronauter i et simulert miljø på Vitensenteret.


Stå i prosessen

Astrid Wara, pedagog ved Nordnorsk Vitensenter, har jobbet med de ulike barnehagene og gikk fredag rundt for å se på resultatet.

– Det har vært veldig artig, også er det jo utfordrende med forskning – uansett hvor gammel man er. Man må kunne stå i ulike deler av prosessen uten å ha en plan for å se hva som skjer og være tålmodig, sier Wara.

FRYSER IKKE: Her forklarer Viljar Brekke, Sander Solvang og Sara Sjåberge til Astrid Wara fra Vitensenteret hva de har funnet ut. Sammen med dem er Vivi Engen og Solbjørg Rø, ansatte i barnehagen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø


Det er andre år på rad at Vitensenteret gjør dette i samarbeid med Arctic Frontiers.

– Vi satser på å gjøre dette neste år også, og da kanskje vi får plass til enda flere, sier Wara.


Innvier nye planetariestoler med filmmaraton

30 år gamle planetariestoler er skiftet ut med mer behagelige stoler som kan lenes enda mer bakover. Det feirer Vitensenteret med filmmaraton i helga.


Båt til barnehagen

Barna i Reinen barnehage hadde jobbet med å finne ut hva som skjer dersom all is smelter.

– Det som skjer er at barnehagen faktisk oversvømmes. Da kan også havet ta all plasten og det er ikke bra, sier Laura Henriksen (5).

– Hvordan har dere jobbet for å finne dette ut?

– Vi har sett på snøen smelte i fjæra, forklarer Laura.

– Vi har hatt flere forsøk for å se hva som skjer når isen smelter og vannet stiger. Vi tok med oss målband i fjæra for å se på det, sier Anita Nergård, fagleder i Reinen barnehage.

– Kunne dere tenke dere å jobbe med dette når dere blir voksne?

– Ja, sier Sediba Olai (5) og fortsetter:

– Om 100 år må vi kanskje ta båt til barnehagen.

– Det vil jeg ikke for da blir jeg båtsyk. Da må jeg ha kvalmearmband på i så fall, sier Laura.


Roboter, lego og techno på Vitensenteret

Programmering av bie-roboter og Lego, workshop og minikonsert med elektronikaartisten Captain Credible er noe av det som skjer på Vitensenterets kodefestival lørdag.