UNN-lege under støtteaksjon for flyktninger: – Jeg krever at norske politikere tar ansvar

Anestesilege Anne Cecilie Tvedten kom nylig hjem fra sitt tredje opphold i flyktningleiren i Hellas. Lørdag fortalte hun om de grusomme forholdene voksne og barn må leve under.
nyheter

Lørdag ettermiddag var hun og mange andre samlet på Stortorget for å be Norges politikere om handling og ansvar.

– Det er vondere og vanskeligere å velge å vite, enn det er å velge å ikke vite. For når vi vet så må vi også forholde oss til det vi vet, sa anestesilegen, etter at hun innledningsvis åpnet med et gripende utdrag fra låten «Murene» av Odd Børretzen:

«Jeg skulle ønske jeg ikke hørte. Jeg skulle ønske jeg ikke så. Skremte magre mødre som vasser i støv og sand. Skulle ønske jeg ikke hørte, ikke hørte lyd, fra redde barn. Barn gråter likt i alle verdens land. Skulle hatt en mur rundt hele mitt hjerte. Skulle hatt en mur rundt alt som er mitt. Så jeg kunne sitte i fred i min hage, og vite at verden ikke kom hit. Men det er jo ikke sånn. Jeg vet. Jeg hører. Jeg ser det jo.»


Anne jobbet frivillig i flyktningleir i Hellas: – Nå har alle mistet håpet, også barna

Anestesilege Anne Cecilie Tvedten kom nylig hjem til Tromsø fra frivillig arbeid ved en flyktningleir i Hellas. Hun slår alarm om tilstandene i europeiske flyktningleirer, og håper norske politikere vil gjøre mer for å hjelpe.


De første asylsøknadene blir vurdert om fire år

Tvedten fortalte om uverdige forhold. Murer, piggtråd, timelange matkøer, mangel på varmt vann og aviser som ønsker å vise verden hvilke forhold menneskene lever under, men som ikke får slippe inn.

– Jeg frøs hele tida til tross for at jeg hadde på meg ullundertøy og dunjakke og det dere ser nå, fortalte legen, som har på seg det samme antrekket som hun hadde på seg i Lesvos i Hellas, i ni minusgrader og vind i Tromsø.

Lørdag hadde mange av de fremmøtte tent fakler og det var alvor i forsamlingen. Noen av de voksne har tatt med seg barna sine, etter at de hadde lekt i snøskulpturene bare 50 meter bortenfor. De sto med fakler de også, og varm kakao.

– Det hadde vært lettere hvis jeg ikke visste hvordan det var der. Hvis jeg bare kunne leve lykkelig uvitende og gå på skiturer og kose meg, og ikke tenke på alle de andre. Men vi som er her, vi vet, og det er også vårt ansvar å ta tak i denne saken. Derfor er vi samlet i dag. For å vise politikerne våre at vi ikke er enige i deres håndtering av flyktningene, sa Tvedten.


Ber Tromsø kommune om å bosette 90 flyktninger i 2019

Av de 5.350 flyktningene det ifølge prognosene er behov for å bosette i Norge neste år, blir Tromsø kommune anmodet om å bosette 90 flyktninger.


Legen forteller at de første asylsøknadene vil bli vurdert om fire år. I 2023. Det samme gjelder i de andre flyktningleirene. Hun mener det er på tide at de norske politikerne gjør noe.

– De får ikke hjelp der de er. Jeg krever at norske politikere tar det ansvaret de skal. Dette er mennesker, dette er barn, og de har ikke noe liv.