Frosne rør har ført til mange utrykninger. Slik unngår du at det skjer hos deg

Både Høytrykksvakta og VVS24 har hatt mange utrykninger til privatpersoner med frosne rør.

SLIK KAN DET BLI: Dette bildet illustrerer hva som kan skje dersom rørene fryser til. FOTO: Colourbox/Tryg Forsikring 

nyheter

Mandag har vært årets kaldeste dag så langt og det ble, ifølge Vervarslinga, målt 20,5 minusgrader i Tromsdalen. Det resulterer i at mange rør fryser til, og man må tilkalle hjelp.

– Jeg har ikke hatt tid til å telle antall oppdrag, men det har i alle fall vært ti, tyve jobber. Alle mann har vært i full sving og vi er enda på jobb. Vi har fem biler ute og det er nok å gjøre, disse bilene har gått siden i dag tidlig, sier Alfred Dalelv, faglig leder for rør i Høytrykksvakta til iTromsø mandag kveld.

Var forberedt

Dalelv forteller at det hovedsakelig har vært innvendige frysninger, og kun en eller to utvendige. Først og fremst i private hjem.

– De fleste vi har vært hos i dag og i helgen har vært folk som har glemt å sette på varmen i kjelleren eller gjort andre tiltak for å forhindre at rørene fryser til, sier Dalelv og legger til:

– Det er også dessverre mange som har ikke har tatt hageslangene av utekranene. Det vil nok føre til noen vannlekkasjer etter hvert. Det verste som kan skje nå er om det etter en stund med kulde slår direkte om til mildvær.


Mellom klokka 9 og 10 i dag skjøt strømforbruket til værs

Mandag er så langt den kaldeste dagen i år, og tromsøværinger brukte mye strøm på å varme opp kalde hus. Mellom klokka 09.00 og 10.00 registrerte Troms Kraft det høyeste forbruket så langt i år.

 

– Var dere forberedt på at det kom til å bli mye å gjøre i dag?

– Vi hadde ikke innkalt noen ekstra folk, men vi er vant med å jobbe 24 timer i døgnet når det først blir så kaldt som det er nå. Mannskapet var forberedt og hadde «pusset utstyret», i og med at det var mye å gjøre allerede i helgen.

– Fyr for harde livet

Også VVS24 har hatt mange utrykninger, både i løpet av helgen og på mandagen.

– Det har vært greit med arbeid og vi har enda tre stykker som er ute og tiner. Det har vel vært mellom 20 og 30 oppdrag så langt i dag, sier Johnny Aasheim, nestleder og rørleggermester i VVS24.

Johnny Aasheim i VVS24 

I likhet med hos Høytrykksvakta har også de først og fremst rykket ut til privatpersoner, og innvendige rørproblemer. Både Aasheim og Dalelv er enig om at det er en ting folk må huske på: sett på varmen.

– Det beste er å ha det varmt i alle rom det går rør i. Det gjelder spesielt kjellere, hvor man gjerne kan sette inn en ovn. Ha dørene åpen og slipp inn varmen, sier Aasheim.


Så kaldt er det i Tromsø i dag: – Vi har målt under 20 minus i Tromsdalen

Denne uken vil også preges av minusgrader og oppholdsvær.

 

– Lukk vinduene, steng ventilene og sett på varmen. Fyr for harde livet, strømprisen må man bare ta med på kjøpet. Det er mye dyrere å reparerer frosne rør, sier Dalelv.

Sjekk hos bestemor

Dette gjelder også hytter og fritidsboliger.

– Dersom du er usikker på om du har skrudd på varmen på hytta, så bør du ta en ekstra sjekk, sier Dalelv.

Ifølge han er også en del bofellesskap spesielt utsatt.


Derfor snør det så mye i Tromsø – og noen bydeler er mer utsatt enn andre

«Hvorfor?», har du kanskje oppgitt tenkt i det du åpner ytterdøra en travel morgen og blir stående å stirre på en igjenmåket innkjørsel. Meteorologen gir deg svaret.


– Ofte er det ungdom som leier som bor sammen i eldre hus. Der er det ingen som tar ansvaret for å sjekke om alt står bra til før det er frossent eller sprengt. Gårdeiere og utleiere bør derfor følge opp på dette. Det samme gjelder hjemmetjenesten og pårørende til eldre som bor alene, sier Dalelv og fortsetter:

– Mange eldre kommer seg ikke ned i kjelleren og får sjekket dette. I fjor hadde vi mange tilfeller av dette.

Disse husene rammes

Hvilke hus som rammes av frosne rør er ikke bestandig like forutsigbart.

– Vi ser en del relativt nye rør, hvor det ikke skal være et problem, men arbeidet er mangelfullt. Rørene er lagt i kalde soner og plutselig så står du på kjøkkenet og ikke har varmt vann, sier Aasheim.

– Det kommer ofte an på hvordan den håndverksmessige utførelsen er gjort. Hvor man har plassert rørene og hvordan snekkerne har tettet med vindsperre. Også hus som ikke har frosset en eneste gang på hundre år kan plutselig fryse til, sier Dalelv.