Ny tvil rundt Ikea-etableringen i Tromsø

Varehus i Tromsø kan bli ofret for nye Ikea-utsalg i utenlandske storbyer.

IKEA-TVIL: Et fagblad hevder at Ikea vurderer å skrinlegge planene om nytt varehus i Tromsø. Møbelkjeden er ordknapp konfrontert med uttalelsene. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Ikeas nye, globale strategi kan bety slutten for møbelkjedens planer om et nytt varehus i Tromsø. Dette melder fagtidsskriftet Retailmagasinet mandag.


Ikea legger ned servicesenteret i Tromsø

Møbelkjeden Ikea legger ned alle sine tre servicesenter i Norge. Strategien skal endres.

 

Den svenske møbelgiganten skal til våren åpne såkalte «citybutikker» i Moskva, Paris og New York. Dette skal få konsekvenser for Ikeas planer om å bygge sine fire planlagte varehus i Tromsø, Ålesund, Vestby og Daneby, ifølge Retailmagasinet.


Ikea utsetter Tromsø-avgjørelsen

Skulle ta avgjørelsen i løpet av desember.

 

– Håper på snarlig avgjørelse

Ikea vil verken benekte eller bekrefte påstandene.

– Vi har ikke tatt noe avgjørelser om varehuset i Tromsø ennå, sier kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Gudrun Lægreid.

I 2015 etablerte Ikea et service & pickup point på Langnes. I fjor høst ble dette, og tre andre pickup points, nedlagt på grunn av dårlig lønnsomhet, ifølge Ikea. Ikea varslet den gang en avgjørelse rundt varehuset i Tromsø i desember, men utsatte igjen avgjørelsen på ubestemt tid.

– Hvor lenge må Tromsø fortsette å vente før Ikea tar en avgjørelse?

– Vi håper på en snarlig avgjørelse, men har ikke noen dato, sier Lægreid.


Ikea kutter 7.500 stillinger

Møbelgiganten Ikea varsler at 7.500 stillinger kan forsvinne. Men ommøbleringen skal også føre til at det skapes 11.500 nye arbeidsplasser.

 

Ingen dialog med kommunen

I fjor høst slo Tromsø kommune fast at de ønsker å kjøpe tilbake tomta de i sin tid solgte til Ikea, om møbelkjeden forkaster sine planer om et nytt varehus på Langnes.

– Er det noen dialog mellom Ikea og kommuneadministrasjonen, om fremtida til denne tomta som står ubrukt?

– Det blir ikke noe dialog før en avgjørelse er tatt i saken, sier Lægreid.


Kommunen vil kjøpe tilbake milliontomta hvis Ikea-planene faller

Om møbelgigantens planer om varehus på Langnes faller i fisk, står Tromsø kommune klar.

 

I desember gjorde Statens vegvesen det klart at veinettet rundt Ikea-tomta i Ringvegen må oppgraderes, om et varehus skal bygges. Statens vegvesenet har følgende krav før bygging kan iverksettes:

«Det skal ikke gis igangsettingstillatelse for næring i planområdet før ny internvei fra Ørneveien forbi Ikea/vestre Mortensnes og til Ringveien næringspark er opparbeidet. Det skal ikke gis igangsettingstillatelse for næring i planområdet før nytt kryss på Erling Kjeldsens vei og forlengelse av internvei Ærfuglveien helt fram til Erling Kjeldsens vei er etablert».