Så kaldt er det i Tromsø i dag: – Vi har målt under 20 minus i Tromsdalen

Denne uken vil også preges av minusgrader og oppholdsvær.

Kaldt og klart: Denne siste uka i januar vil være iskald, men det ligger an til at vi får se sola hver dag i det minste. 

nyheter

Mandag er så langt den klart kaldeste dagen i år. Rundt klokka 11.00 ble det målt 14,2 minusgrader oppe ved Vervarslinga på toppen av Tromsøya.


 

Tidligere mandag har det også blitt registrert 16,6 minus på Stakkevollan, 15,4 på Kvaløysletta og iskalde 20,5 grader ved målestasjonen i Tromsdalen.

– Det er jo litt småkaldt. De slipper i det minste vinden i det området vi har stasjonen i Tromsdalen, sier Rune Skoglund, meteorologikonsulent ved Vervarsling i Nord-Norge.

Den laveste temperaturen som er registrert ved Vervarslingas offisielle målestasjon, og dermed kulderekord, er 18,4 minusgrader. Temperaturen ble målt 3. februar 1966.


Derfor snør det så mye i Tromsø – og noen bydeler er mer utsatt enn andre

«Hvorfor?», har du kanskje oppgitt tenkt i det du åpner ytterdøra en travel morgen og blir stående å stirre på en igjenmåket innkjørsel. Meteorologen gir deg svaret.

 

Neppe lavere


 

Skoglund tror ikke det blir like kaldt som på mandag igjen denne uken.

– Etter alle solmerker vil ikke temperaturen bli lavere enn i dag. Den kryper smått oppover nå og når folk våkner tirsdag er det nok en plass mellom 8–9 minus. Det er ikke akkurat betydelig varmere, men litt, sier Skoglund mandag formiddag.


Her er alle Tromsøs værrekorder

Vi har samlet sammen alle nevneverdige værrekorder for Tromsø, siden målingene begynte ved Vervarslinga for Nord-Norge i 1920.

 

Sur vind

Resten av uka vil også bli preget av manglende nedbør og minusgrader, men sannsynligvis ikke tosifra fra og med tirsdagen. Det kan nok derimot oppleves betraktelig kaldere på steder hvor balsfjordvinden tar godt.

– Det vil egentlig være ganske fint vintervær og opphold til og med lørdag slik det ser ut nå, med glimt av sola hver dag. Vindretningen er fra sørøst, og sørger for at det blir passe surt i Storgata, sier Skoglund.


Fjerner livsfarlige istapper

Her fjerner utelivsnestor Harry Granås istappene som henger over fortauet ved Tromsø Jernbanestasjon. – Det er livsfarlig hvis de løsner, sier han.

 

Liten skredfare, men fare for ising

Skredfaren ser ut til å holde seg på nivå 2 – moderat de kommende dagene, men Meteorologisk institutt har ute farevarsel om moderat ising på skip til havs.

– Det må være en del vind for at ising på fartøy blir et problem, men det varslet vi har ute nå vil nok gjelde også for tirsdagen og primært for mindre fartøy som ferdes helt inntil kysten, sier Skoglund.