Charlie Dan Lind (22) ligger fremdeles i koma med store hodeskader

– Den Charlie vi kjente er ikke der lenger. Men jeg håper på et mirakel hver dag.

FORTVILET: Ramona Lind har knapt forlatt intensivavdelingen på UNN siden sønnen Charlie ble kritisk skadd i E8-ulykken for tre uker siden. Nå må hun innse at sønnen får varige og store funksjonsnedsettelser resten av livet. 

nyheter

Ramona Lind har gråten i halsen og øynene fylt opp av tårer. På intensivavdelingen i niende etasje på UNN ligger fremdeles hennes 22 år gamle sønn i koma, etter at han krasjet med et vogntog på E8 ved Vollan.

Det har gått tre uker siden turen tilbake til Tromsø etter endt juleferie ble til Linds største mareritt, da en utenlandsk trailersjåfør mistet kontrollen på det glatte føret og krasjet i Charlie Dan Linds bil.

Ramona dagen etter ulykken: - Enhver foreldres mareritt

Han hadde status som livstruende skadd i lenger tid, men Lind kan fortelle at sønnen nå er utenfor livsfare.

– Han er utenfor livsfare, men fremdeles i koma. I starten ble han holdt i kunstig koma fordi skadene var så store, men de har kuttet ut medisinene som holdt ham bedøvet. Nå er det opp til ham selv når han våkner, sier Lind.

Moren til 22-åringen har tidligere fortalt iTromsø at hodeskadene er så store at de ikke er forenelig med et godt liv.

SLIK SÅ BILEN UT: Moren til Charlie forteller at sønnen ikke satt fastklemt i bilen etter krasjet, men at han fikk svært store skader både på kroppen og i hodet. FOTO: PRIVAT 

– Skadene i hodet er for store

Siden ulykken skjedde 7. januar har Lind knapt forlatt sykehuset og Charlies rom. Da iTromsø møter henne på pårørenderommet på intensivavdelingen, har hun nettopp vært inne hos sønnen etter at hun kom tilbake fra en kort tur hjemme på Sortland.

– Når jeg ser ham, kommer all fortvilelse og sorg skyllende over meg igjen. Charlie var en gutt med mange planer. Han er ressurssterk, smart, flink og veldig aktiv. Nå ligger han i den sengen, og vi vet at han aldri kommer til å bli som han var, sier Lind før tårene kommer.

– Men skadene i hodet er for store. Selv om legene sier det er diffuse skader, har de også sagt at han må leve med store funksjonsnedsettelser resten av livet. Den Charlie vi kjente er ikke der lenger. Men jeg håper på et mirakel hver dag.

Les også: Østeuropeiske trailere får oftest kjøreforbud - sjåførene google hvordan de skal sette på kjetting

mor og sønn: Dette bildet er fra våren 2018 da Ramona var ute for å spise sammen med sønnen Charlie. FOTO: PRIVAT 

Har gitt fra seg livstegn

Lind valgte selv å gå ut på Facebook kort tid etter sønnens ulykke og fortelle om hva som hadde skjedd. Samtidig rettet hun kritikk mot myndighetene som lar for dårlige skodde utenlandske trailersjåfører kjøre på nordnorske vinterveier. Det har skapt et enormt engasjement, både i en rekke aviser og sosiale medier. Nå håper Lind på varige endringer, slik at vogntog med for dårlig dekk eller manglende kjetting ikke får passere grensen.

Les også: - Samferdselsministeren vet lite om Nord-Norge

Sjåføren som kjørte på Charlie var en litauisk mann i 50-årene som veivesenet i ettertid sa ikke ville ha fått kjørt videre hvis han hadde blitt stoppet i kontroll. Han er siktet for uaktsom kjøring og ble 9. januar varetektsfengslet for fire uker.

– For Charlie er det for sent. Hvis vi er heldige får vi ham tilbake slik at han fremdeles er litt seg selv. Han blir mobilisert to ganger i døgnet, og han har klemt hånden til fysioterapeuten tre ganger når han har blitt bedt om det. Så det er livstegn, sier Lind og legger til:

– Jeg håper at ikke flere liv skal gå tapt eller bli ødelagt slik som Charlies, før myndighetene gjør noe. Hver dag sitter jeg ved senga til Charlie og ber om et mirakel. Men det er jo ute på veiene at miraklene skjer hver dag, når ikke flere liv har gått tapt.

Les også: Latebileierforbundet vil saksøke firmaer som bruker vogntogverstinger

I KOMA: Charlie Dan Lind (22) fra Sortland ligger fortsatt i koma på UNN, men holdes ikke lenger i kunstig koma. FOTO: PRIVAT