Sivilforsvaret og Heimevernet i beredskap for å hjelpe til i snøkaoset i Lofoten

Mannskaper i Bodø og Tromsø skal kunne kalles inn på kort varsel for å hjelpe til i Lofoten ved behov.

Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. Inngangsdøren hjemme hos Stein Ivar Andersen var umulig å få opp på grunn av på grunn av snømengdene, så da ble vinduenen tatt i bruk av familien. Fra v. Oda Mathilde og Tobias Johan har kommet seg ut i snøen.  Foto: Stein Ivar Andersen / NTB scanpix

nyheter

Meteorologisk institutt opplyste mandag formiddag at det hadde blitt satt ny snørekord i Flakstad i Lofoten. På et døgn var snømengden da økt med 65 centimeter til totalt 130 centimeter.

I Flakstad kommune i Lofoten var skolene stengt som følge av de enorme snømassene. På ettermiddagen dro kystvaktskipet KV Heimdal til Flakstad kommune for å bistå med evakuering av innbyggere, skrev Lofotposten.


Flere hundre evakuert i Lofoten på grunn av skredfare

Hundrevis av innbyggere er evakuert etter at snø og skredfare har skapt kaos i Lofoten. Politiet advarer beboere som har nektet å forlate sine hjem.

 

Totalt skal rundt 100 personer fra Skjelfjord og 100 fra Ramberg være evakuert. Det har gått et skred som stenger veien i området. Noen måtte derfor evakueres med båt.

Tirsdag melder Loftotposten at både Sivilforsvaret og Heimevernet følger situasjonen i Lofoten tett. Sivilforsvaret har to innsatsavdelinger på Leknes og to i Svolvær, med tilsammen 80 personer og nå er mannskapene klare til innsats om det trengs i Lofoten.


Enorme snømengder skaper trøbbel i nord

Kraftige snøbyger i nord har ført til rød faregrad på snøskredvarselet. I Lofoten lammes infrastrukturen av enorme mengder med snø.

 

Mannskaper i Bodø og Tromsø skal også kunne kalles inn på kort varsel, disse avdelingene har kapasitet til å levere strøm og ta seg fram i terrenget med belte-ATV, heter det i ei pressemelding.

Heimevernet, med en lokal styrke på et par hundre personer, har fått forhåndsvarsel om mulig innkalling.

– Vi har en person med i kriseledelsen i Vestvågøy, så vi holder oss fortløpende oppdatert på situasjonen. Om det kommer en anmodning fra politiet om bistand, vil mannskapene våre bli kalt inn, sier områdesjef i Heimevernet, kaptein Bjørn Ragnar Larsen til Lofotposten.