Aksjemegler i Sparebanken: – Ser helst at børsen er på norske hender

Mange tromsøværinger jobber i et selskap som er notert på Oslo Børs VPS. Hva skjer om børsen får utenlandske eiere? Lite, mener aksjemegler.

KAN BLI SOLGT: Mercur-statuen foran Oslo Børs i snøvær. Nå kan børsen bli solgt til utenlandske selskap. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix 

nyheter

Den pågående budkrigen om Oslo Børs vil trolig ende med at den norske børsen får internasjonale eiere.

– Personlig synes jeg det er best om børsen hadde hatt norske eiere. Den er et svært viktig marked for omsetning av aksjer i Norge, sier Rolf-Otto Hansen, aksjemegler i Sparebanken Nord-Norge.


Nasdaq vil kjøpe Oslo Børs - anbefales av styret

Styret i Oslo Børs anbefaler at aksjonærene slår til på et bud fra amerikanske Nasdaq som vil kjøpe samtlige aksjer for 152 kroner per aksje.

 

– Tror du utenlandske eiere vil gjøre en dårligere jobb?

– Nei, det har jeg ingen forutsetning for å hevde, erkjenner Hansen.

Få lokale selskap på børsen

Selv om det er relativt få nordnorske selskap som er notert på børsen, jobber mange i selskap som er notert på børsen, men har hovedkvarter et annet sted enn i vår landsdel.

– Sparebanken Nord-Norge, Biotec Pharmacon og Helgeland Sparebank er børsnotert, for å nevne noen nordnorske. Den norske børsen er i utlandet mest kjent som en oljebørs, sier Hansen.

Oslo Børs er en liten børs i verdensmålestokk.

– Børsen er først og fremst en markedsplass for norske bedrifter der de kan notere sine selskap og få en verdivurdering og en prisfastsettelse. Børsen kommer nok til å eksistere helt fint videre med nye eiere, sier Hansen.

Budkrig

Julaften 2018 varslet Euronext et bud på aksjene i Oslo Børs VPS. Det ble offisielt fremsatt 14. januar. Budet på 145 kroner aksjen verdsetter Børsen til 6,24 milliarder kroner.

Onsdag 30. januar annonserte Nasdaq at de legger inn et bud på 152 kroner per aksje, som da verdsetter Børsen 6,54 milliarder kroner.

– Slik jeg har forstått det har Euronext 50,55 prosent av aksjene, men Nasdaqs bud er høyere. De må oppnå 90 prosent for å tvangsutløse de resterende aksjonærene. Ved slike oppkjøp er det vanlig å sette forbehold om at en oppnår 90 prosent av aksjene for at kjøpet skal gjennomføres. Da kan de resterende ti prosentene tvangsutløses, sier Hansen.

Nasdaq kan lykkes med å kjøpe seg opp nok til å spolere Euronexts ønske om å eie hele børsen.

– Ser vi nå en stillingskrig der én av partene til slutt velger å trekke seg?

– Ja, det er en «stand off» mellom to oppkjøpere. Euronext har et litt bedre utgangspunkt nå, men det kan bli en budkrig for aksjene, sier aksjemegleren.

De største norske eierne av Oslo Børs VPS er DNB og pensjonsfondet KLP.