Over 100 tromsølærere oppfyller ikke kravene

Innen 2025 må flere lærere i Tromsø skaffe seg fordypning for å kunne undervise.

Illustrasjonsbilde av en undervisningssituasjon.   Foto: Scanpix

nyheter

Fagene det gjelder er norsk, matematikk, engelsk, norsk tegnspråk og samisk. I disse fagene må lærere fra og med 2025 ha minst 30 studiepoeng for å kunne undervise på barneskolen, og 60 studiepoeng for å kunne undervise på ungdomsskolen.

– Norske klasserom er fulle av dyktige lærere med solid faglig kompetanse. Men fortsatt er det en del lærere som mangler fordypning i fagene de underviser i. Jeg håper mange av dem nå vil søke om videreutdanning, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.


På denne tromsøskolen er det så kaldt at elevene har medbrakt panelovn hjemmefra

Elevene i klasse 10C på Kvaløysletta skole fryser så mye i klasserommet at noen har tatt med panelovn hjemmefra for å varme seg, mens andre sitter med ytterklærne på inne.

 

Skolene og kommunen har ansvar for at lærerne oppfyller kompetansekravene. Både i år og i fjor ble det satt av 1,6 milliarder kroner til dette formålet. I fjor fikk 7.200 lærere tilbud om videreutdanning. I Troms fikk 276 lærere tilbud om videreutdanning i fjor.


Mobbeombudet: – Barn under 10 år sender nakenbilder av seg selv

Mobilbruk og sosiale medier utgjør en stadig større risiko for barn helt ned i 6-årsalderen. – Som foreldre kan vi ikke la barn og undom eksperimentere fritt på nettet, sier Jon Halvdan Lenning.

 

– Kommunene må ha klare kompetanseplaner for hvordan de skal sørge for at lærerne får nok fordypning innen 2025. Da må de prioritere videreutdanning. Ved kommunevalget bør foreldre sjekke hva lokalpolitikerne deres har tenkt å gjør for å sikre at skolene deres har gode planer for videreutdanning av lærere, som både skoler, foreldre og lærere kjenner til, oppfordrer Sanner.


Varsler tilsyn med Ishavsbyen videregående

Fylkesmannen i Troms og Finnmark varsler tilsyn med Troms fylkeskommune som skoleeier og Ishavsbyen videregående skole.

 

Antallet lærere som ikke oppfyller kompetansekravene i grunnskolen i Tromsø (noen av disse lærerne underviser i flere av de nevnte fagene):

  • Norsk: 62 (12 prosent)
  • Matematikk: 88 (20 prosent)
  • Engelsk: 139 (41 prosent)