Reagerer på samferdselsministeren utspill om Tromsø-jernbane:

– Det han egentlig sier, er at «vi har lurt dere»

I et intervju med iTromsø avviste samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mulighetene for en jernbane til Tromsø. Nå går ordførerkandidat Pål Julius Skogholt (SV) hardt ut mot ham.

REAGERER: Pål Julius Skogholt reagerer på at samferdselsministeren utelukker jernbane til Troms, før Jernbanedirektoratet er ferdig med utredningen om Nord-Norgebanen. Foto: Martin Lægland 

nyheter

Da iTromsø i helgen intervjuet samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) om livsfarlige og dårlige skodde vogntog på nordnorske veier, svarte han følgende på spørsmål om det ville bli aktuelt med en jernbane til Tromsø:

– Nei. Og jeg tror vel neppe det kommer som en overraskelse på folk. Jeg mener at vi istedenfor å forlenge jernbanen må koble godstrafikken videre til havs, slik at vi får færre vogntog på veiene.

LES OGSÅ: Ramona Lind mener ministeren holder folket for narr etter E8-ulykken: – Kom til Nord-Norge, møt oss og se veiene vi kjører på (for abonnenter)

Skuebrød fra regjeringen

Pål Julius Skogholt, som er SVs ordførerkandidat i Tromsø, reagerer på utspillet.

– Disse kommentarene kommer fra lederen av Jernbanedirektoratet, som for tiden arbeider med en utredning av mulighetene for nettopp en slik bane, sier Skogholt, og legger til:

– Vi har altså en situasjon hvor en etat som er direkte underlagt samferdselsministeren holder på med en utredning for en jernbane til Tromsø. Samtidig går samferdselsministeren ut i mediene og sier direkte nei på spørsmål om det blir jernbane. Man kan da lure på om hele utredningen kun er skuebrød fra Regjeringen, sier han til iTromsø.

LES OGSÅ: Tre uker før E8-ulykken stemte Dale ned Stortingsforslag som kan stoppe alle utenlandske vogntog (for abonnenter)

«Vi har lurt dere»

I begynnelsen av 2018 startet Jernbanedirektoratet arbeidet med å utrede mulighetene for en jernbane mellom Fauske og Tromsø. Ifølge Jernbanedirektoratets nettsider skal resultatene fra utredningen omtales i neste rullering av Nasjonal transportplan 2022–2033.

– Det at samferdselsministeren avviser jernbanen lenge før prosessen går i havn, viser forakt for en prosess som mange av oss håpet skulle gi et godt grunnlag for videre diskusjon, sier Skogholt.

– Det han egentlig sier er «vi har lurt dere», legger han til.

Skogholt forteller at han reagerte sterkt da han leste intervjuet i iTromsø.

– Det virker litt som om han ser på Nord-Norge som en bigeskjeft, og at det er motorveiene på Østlandet som får oppmerksomheten. Det er nesten som om han sa «vi bryr oss ikke om det vi har satt i gang, det var kun for at dere skulle holde kjeft en periode», sier Skogholt.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix 

iTromsø har søkt å få en kommentar fra samferd

selsminister Dale om utspillene fra Skogholt. Via en kommunikasjonsrådgiver skriver han følgende i en e-post:

«I intervjuet med iTromsø kommenterte jeg det som ligger inne i nåværende Nasjonal transportplan.

Innspill til gjennomføringen av slike tiltak må vi ta gjennom neste rullering av NTP og da vil vi be om innspill fra regionale folkevalgte til utbygginger i hele Norge».