Tromsø-student er ny leder i Ungdom mot EU

Under helgens landsmøte ble Reidun Berntsen Heggen (26) valgt til ny leder i Ungdom mot EU.

NY LEDER: Tromsø-studenten Reidun Berntsen Heggen (26) vil bruke 2019 til å ta et oppgjør med EØS-avtalen. Foto: Privat 

nyheter

Heggen, som til vanlig studerer statsvitenskap ved UiT, samt er vara for SV i kommunestyret, skal jobbe for Ungdom mot EU det neste året.

– Jeg er så utrolig stolt og glad. Nå begynner kampen for folkestyre, miljø og solidaritet. Det er på tide å ta et ordentlig oppgjør med denne abonnementsordningen på EU-politikk som svekker demokratiet litt mer for hver dag, sier hun i en pressemelding.


 

Pulverisering av rettigheter

En av de viktigste sakene er å jobbe for stortingsflertall mot EUs jernbanepakke 4, som er en samling med nye regler for jernbanesystemet i Europa.

– Det norske arbeidslivet er bygget opp av generasjoner av fagforeningsaktivister. Når EU vil harmonisere regelverket mellom EU-landene, betyr det i realiteten en pulverisering av våre hardt opptjente rettigheter. Vi vil ikke la ELA (Europeisk arbeidsmarkedsbyrå, journ.anm.) få forrang over norsk høyesterett og norske tariffavtaler, sier Heggen.


EU-forkjemper:

- Nå må de stolte nordlendingene løfte blikket

Europeisk Ungdom-leder Andreas Brant mener Nord-Norge er landsdelen som vil være mest tjent med et norsk EU-medlemskap.

 

Det var under helgens landsmøtet i Ungdom mot EU at Heggen ble valgt. Landsmøtet tok også opp spørsmålet om Schengen-avtalen står i veien for en human behandling av flyktninger.

– Flyktningkrisen krever internasjonalt samarbeid. Dessverre verken klarer eller ønsker EU å bidra til dette. Det er et paradoks at de klarer å diktere hvordan medlemslandene skal kutte i velferdsstaten, privatisere infrastruktur og hvor bøyde agurkene skal være, men ikke evner å hjelpe mennesker på flukt. Verden er større enn Europa og vi må ut av Schengen for å drive en solidarisk flyktningpolitikk i Norge.

Vil ta oppgjør med EØS

I år er det 25 år siden folkeavstemningen i EU og inngåelsen av EØS-avtalen. Heggen mener at 2019 bør brukes til å ta et oppgjør med EØS-avtalen.

– Regjeringen kaller oss generasjon EØS, og vi er oppvokst med avtalen, men den er i dag en helt avtale enn da den ble signert for 25 år siden. Den har ført til sosial dumping og et mer utrygt arbeidsliv for oss ungdom. Vi som har de første årene i arbeidslivet nå. I sommer var NHO-ledere bekymra over at ungdom er kritiske til EØS-avtalen. Jeg mener det er et større problem at løsarbeidersamfunnet er kommet tilbake med midlertidige kontrakter og utenlandske bemanningsbyråer med underbetalte ansatte.


Isabell ble mobbet gjennom hele skolegangen. Nå har hun sikret seg toppjobb: – Jeg vil motbevise de som har holdt meg nede

Isabell Pettersen Vikan har gitt opp tromsøpolitikken. Nå har hun fått jobb som generalsekretær i Europeisk Ungdom