Veivesenet kontrollerte 2.447 kjøretøy i januar. Slik ble resultatet

Statens vegvesen har kontrollert dekk og kjetting i Nord-Norge.

KONTROLLER: Bildet illustrerer en dekkontroll.   Foto: Statens vegvesen

nyheter

I løpet av januar kontrollerte Statens vegvesen 2.447 kjøretøy i Nord-Norge. Dette resulterte i 71 gebyrer, 195 bruksforbud og fire anmeldelser, ifølge en pressemelding fra veivesenet.

195 kjøretøy med bruksforbud er åtte prosent av de kontrollerte. Flesteparten av disse skal være tilhengere.

– Åtte prosent er ikke en høy andel, men det er klart at det bak hvert av disse kjøretøyene er et stort skadepotensial. Våre kontrollører er derfor ute på veien og jobber målrettet for å stoppe disse kjøretøyene hver eneste dag, sier seksjonssjef Helle Torill Sandvik i Statens vegvesen i pressemeldingen.


Jon Georg Dale (Frp) til iTromsø:

Villig til å øke bøtene for dårlig skodde vogntog

Samferdselsministeren innrømmer at veiene nødvendigvis ikke har blitt tryggere fordi kontrollene i Nord-Norge har økt, og sier til iTromsø at han vil se på både lovverket og bøtesatsene for trailere som passerer grensen.

 

Flere utenlandske

Ifølge undersøkelsene som er gjort er det forskjell på kjøretøyene som kommer fra Norge og utlandet. De viser en trend der utenlandske kjøretøy har flere feil enn norske. Likevel er ikke tallene store nok til å være statistisk signifikante, ifølge pressemeldingen.

– Vår oppgave er å stoppe farlige kjøretøy på veiene i Nord-Norge, uansett hvor de kommer fra. Vi er imidlertid bevisst forskjellene når vi utfører våre kontroller og har blant annet hatt mange kontroller ved grenseovergangene denne vinteren, sier Sandvik.


Ny godslinje mellom Tromsø og Bodø kan årlig fjerne minst 25.000 vogntog fra veiene

Siden 2015 har Tromsø havn, sammen med havnene i Bodø og Lødingen, sett på grunnlaget for en ny godslinje mellom Tromsø og Bodø. Nå er prosjektet i sluttfasen.

 

Flere kontroller

Statens vegvesen øker stadig antall kontroller.

– Vi har 50 prosent flere kontrollører i nord i dag enn vi hadde for bare fem år siden. I tillegg har det skjedd innstramminger på regelverkssiden, og nå er arbeidet i gang med å stramme inn regelverket ytterligere. Generelt ser vi også at tilstanden på kjøretøyene har blitt bedre de siste årene, sier Sandvik.


– Ryktene om kontrollene har gått som ild i tørt gress rundt om i Europa

Siden torsdag i forrige uke har kontrollører fra Statens vegvesen kontrollert nesten 600 vogntog på tur inn til Norge. Av disse har over 80 fått kjøreforbud.