Politiet ønsker tiltale mot alle de siktede etter rekordbeslaget i 2017

Politiet har nå sendt saken mot de to narkosiktede eks-advokatene og fem andre personer til påtalevurdering hos Statsadvokaten i Troms og Finnmark.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Saken startet å rulle i oktober 2017, da en serbisk mann ble pågrepet på Ami hotell. Mannen var i besittelse av 66 kilo amfetamin. Det er i løpet av den over ett år lange etterforskningen tatt ut siktelser mot en rekke personer - både i Norge og i utlandet - inkludert to eks-advokater fra Tromsø.

– Saken ble fredag 1. februar oversendt Statsadvokaten i Troms og Finnmark for videre påtalebehandling. Saken omfatter i tillegg innførsel av et parti med amfetamin som politiet mener ble fraktet til Tromsø i 2016, skriver politiet i en pressemelding.


Dette er rekordbeslaget
 • I oktober 2017 gjorde politiet i Troms det største narkotikabeslaget noensinne, da de beslagla 66 kilo amfetamin i Tromsø sentrum
 • Narkotikaen har en anslått gateverdi på 33 millioner kroner, og er 250 000 brukerdoser
 • En mann fra Serbia ble siktet og varetektsfengslet samme dag
 • 1. mars 2018 ble en norsk mann i 40-årene siktet i samme sak, og senere samme måned ble en tysk mann i 40-årene pågrepet i Serbia
 • 24. juni i år ble to Tromsø-advokater siktet og varetektsfengslet i saken. Politiet gjennomførte en ransaking samme dag, og gjorde flere beslag – uten at politiet vil kommentere hvilke beslag som er gjort
 • 6. juli ba politiet om forlenget varetekt for de to advokatene, og fikk i et rettsmøte forlenget varetektsfengslingen med fire uker, til 3. august
 • Fredag 3. august fikk politiet medhold i videre fengsling avde to advokatene fram til 31. august med brev- og besøksforbud i hele perioden.
 • 22. august ble to norske statsborgere i 30-årene pågrepet i Tromsø. Disse ble dimittert etter avhør, og det er nå tatt ut tiltale mot dem.
 • Torsdag 23. august ble en tysk statsborger pågrepet av spansk politi i Barcelona etter internasjonal etterlysning fra Troms politidistrikt. Mannen i 30-årene er siktet for grov narkotikaforbrytelse, og begjæres utlevert til Norge.
 • Per 23. august er det altså åtte siktede i den grove narkosaken.
 • 28. august gikk politiet ut å etterlyste observasjoner av en sølvfarget Volkswagen Jetta med tyske skilt på Tromsøya i september 2017.
 • Onsdag 29. august ble en av de to siktede advokatene løslatt fra varetektsfengsling. Påtaleleder sier likevel at løslatelsen ikke kan ses på som at saken mot den aktuelle advokaten er svekket.
 • Fredag 31. august fikk den andre advokaten forlenget varetektsfengslingen med fire nye uker.
 • Tirsdag 25. september ble den andre advokaten også løslatt.
 • 5. oktober ble den 40 år gamle tyske statsborgeren (som ble pågrepet i Serbia i mars) varetektsfengslet videre i fire nye uker. Han har erkjent forholdene, og antas å være hovedmannen i saken.
 • 5. februar i år opplyser politiet at en tredje tysker er siktet i saken.
 

Ny tysker innblandet

Yngve Myrvoll, leder for felles enhet for etterretning, sier til iTromsø at de vil ta ut tiltale mot i alt syv personer.

– I tillegg er det allerede tatt ut tiltale mot to menn fra Troms som skal ha distribuert amfetamin for personer i nettverket, forteller han.

Han ønsker ikke å gå inn på hver enkelts rolle, men sier til iTromsø at de anser utlendingene i saken for å være en del av bakmannsapparatet.

BESLAGET: I oktober 2017 beslagla politiet 66 kilo amfetamin pakket i enkilos-pakker på Ami hotell i Tromsø. Mengden utgjør en gateverdi på rundt 33 millioner kroner og tilsvarer rundt 250.000 brukerdoser.   Foto: POLITIET

I tillegg til de to tyskerne som er pågrepet i saken vil politiet nå ta ut tiltale mot en tredje tysk statsborger. Hvor personen er, eller om det har vært pågripelse eller avhør, ønsker ikke Myrvoll å kommentere. Han ønsker heller ikke å si noe om personens rolle, og sier til iTromsø at det heller ikke er oppnevnt en forsvarer.

- Det er vanskelig å si om alt er avdekket i dette nettverket, men hvis statsadvokatene ber oss om å gjøre ytterligere etterforskningsskritt så gjør vi selvsagt det.

Til Nordlys sa Myrvoll derimot at den tredje tyskeren oppholder seg i hjemlandet, men at det er vanskelig å få personen utlevert.

LES ALT OM REKORDBESLAGET HER

– Alvorlig og omfattende

Myrvoll vil heller ikke kommentere det andre partiet med narkotika som ble tatt i Tromsø i 2016, annet enn at det var en betydelig mengde.

Blant de siktede er en tysk statsborger som fremdeles sitter fengslet i Spania. Han har politiet ennå ikke avhørt.

– Vi tar ut tiltaler selv om personer ikke er i Norge. Vi mener vi vet nok om hans rolle til at vi kan ta ut tiltale, selv om vi ikke har fått avhørt ham, sier Myrvoll.

Etterforskningen, som er gjort i samarbeid med utenlandske myndigheter og andre politienheter i Norge, har avdekket det tromspolitiet mener er et godt organisert nettverk for innførsel og distribusjon av amfetamin.

Det beslaglagte partiet på 66 kilo amfetamin utgjør 264 000 brukerdoser og har en potensiell gateverdi på om lag 40 millioner kroner, ifølge politiet. De mener stoffet var ment for salg i Troms og Finnmark.

– Vi har etterforsket saken siden høsten 2017. Det er etter vår mening den mest omfattende og alvorlige narkotikasak noen gang i Troms politidistrikt. Denne saken er alvorlig med tanke på mengden narkotika og den internasjonale organiseringen, sier Myrvoll.