Statsmeteorologen har dårlig nytt for Tromsø Skimaraton: – Regn, kuling og plussgrader

Det spøker for godt skivær under Tromsø Skimaraton førstkommende lørdag. Allerede torsdag kommer plussgradene og nedbøren.

Inn mot helga er det ventet varmegrader, sludd og regn i Tromsø.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Etter tre nesten nedbørsfrie uker med lave temperaturer, kommer nå mildværet.

- Vi venter et polar lavtrykk som er på tur innover Lofoten og Vesterålen til natta. For Tromsøs del, blir vi mest sannsynlig liggende nord for det, så det blir ikke så ille her oppe. Det ser ut til at vi får en stiv til sterk kuling fra vest eller sørvest langs kysten, men den vil avta noe nord for Hekkingen. I Tromsø er det ventet liten kuling fra sør, forteller Ola Mellem, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Statsmeteorolog Ola Mellem har dårlige nyheter for Tromsø Skimaraton-deltakerne.  Foto: Tom Benjaminsen

Null grader

Han forteller at det i løpet av mandag vil bli varmere.

- Temperaturen vil klatre opp mot null grader på gradestokken utover ettermiddagen, så synker den noe i løpet av morgendagen igjen. Da er det ventet rundt tre minusgrade og vinden vil avta noe. Det blir stort sett frisk bris fra vestlig og nordlig retning. Hovedtyngden av nedbøren kommer med lavtrykket sør for Tromsø, men noen snøbyger må man være forberedt på, forklarer Mellem.

Sludd og regn

Onsdag dreier vinden mot sør og sørøst, og det er ventet oppholdsvær.

- Det kan komme litt snø fra sør om ettermiddagen eller kvelden, da lavtrykket trekker noe nordover da. Temperaturen vil fortsatt ligge på minussiden, så vidt det er. Utover torsdag kommer det imidlertid et lavtrykk fra sørvest, som vil gi mildere vær og nedbør. Det blir nok sludd eller eventuelt regn på kysten, slik det ser ut nå, forteller han.

Dårlige utsikter

Ifølge Mellem kan temperaturen stige opp mot tre varmegrader og det vil blåse opp til kuling igjen.

- Det blir nok relativt mildt fremover og i løpet av helga. Det er vanskelig å si hvor langt nord varmlufta går, men grensa ligger nok midt i Troms omtrent, men det kan endre seg. Lørdag er det ventet sørvestlig kulig og regn, så utsiktene for Tromsø Skimaraton, som går av stabelen da, ser dårlige ut, kommenterer meteorologen.