Nå bør du vurdere å måke snøen av taket

Dersom det allerede ligger mye snø på hustaket ditt, bør du vurdere å fjerne den snart. Allerede torsdag kommer regnet, som kan føre til en kritisk belastning på taket.

SNØMÅKING: Torsdag kommer regnet, og da blir snøen betydelig tyngre. Arkivfoto: Ronald Johansen 

Direktoratet for byggkvalitets tips til måking av hustak:
  • Sørg for å ivareta din egen sikkerhet når du fjerner snøen.
  • Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.
  • Ikke fjern all snøen – det er lett å skade papp-, plate- og takstein. La det være igjen 10–20 cm snø på taket.
  • Vurder hvor snøen havner – det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
nyheter

Det ligger mye snø rundt om i Tromsø, noen steder mer enn andre. Dersom du er blant dem som har vurdert å måke taket på grunn av snømengden har du grunn til å kjappe deg. Mot slutten av uka kommer nemlig regn og plussgrader til Tromsø. Dette gjør snøen enda tyngre, og kan medføre en stor belastning for hustak, særlig på eldre bygninger.

20 mm regn

Torsdag kommer det et lavtrykk til Tromsø, ifølge vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Vervarslinga i Nord-Norge.

– Lavtrykket har med seg mye nedbør og varme luftmasser. Lokalt kan det bli ganske mye nedbør. Torsdag forventer vi rundt 20 mm regn i Tromsø, men den verste nedbøren vil komme lenger sør i fylket, sier Borander.

Regnet som faller blir absorbert av snøen som ligger, og den regntunge snøen kan føre til en overbelastning på hustakene.

Eiers ansvar

Jon Hveding, regionleder og forsikringsrådgiver ved Tide Forsikring Tromsø sier det er boligeiers ansvar å fjerne snøen fra taket.


Statsmeteorologen har dårlig nytt for Tromsø Skimaraton: – Regn, kuling og plussgrader

Det spøker for godt skivær under Tromsø Skimaraton førstkommende lørdag. Allerede torsdag kommer plussgradene og nedbøren.

 

– Forsikringsmessig er det eier som har ansvaret for at det ikke ligger for mye snø på taket. Hvis et tak skulle falle ned eller bli skadet på grunn av snømengden, kan man risikere avkorting i forsikringsoppgjøret, sier Hveding, og fortsetter:

– Slik været er nå kan det fort ligge opp mot en meter snø noen steder, og dersom dette blir våt snø kan det fort hende at deler av boligkonstruksjonen svikter. En kubikk snø kan fort bli flere hundre kilo, spesielt om snøen er våt. Mange av de eldre boligene tåler ikke dette, sier Hveding.

Hveding påpeker i tillegg at for mye snø på verandaen også kan bli et problem.

– Der tror jeg at flere rett og slett kan se en kollaps av verandakonstruksjoner hvis de har mye våt snø, da det fort kan bli flere tonn liggende der. Er man riktig uheldig så kan et takras lande oppå en veranda med mye våt snø, og da er du kvitt den verandaen, advarer Hveding.

Fjern snøen før den blir våt

Direktoratet forbyggkvalitet skriver på sine nettsider at byggeåret kan fortelle hvor mye snø et tak tåler.

Hus bygd mellom 1950 og 1979 er som regel konstruert slik at de tåler inntil 50 cm tørr snø, eller 40 cm våt snø på taket. I 1980 kom nye regler, og bygg konstruert etter dette tåler betydelig mye mer snø på taket, ifølge Direktoratet for byggkvalitet.

I Tromsø ble det i 1980 fastsatt at boligtak skulle bygges for å tåle et trykk på 600 kilo per kvadratmeter.

– Dersom taket skal tåle 250 kilo per kvadratmeter, betyr det at taket tåler 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø. En vekt på 350 kilo per kvadratmeter tilsvarer 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø, sier avdelingsdirektør Christine Molland Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet.

Direktoratet anbefaler likevel at man måker taket i god tid før tålegrensen er nådd. I tillegg burde man måkke taket før snøen blir våt.