Samferdselsministeren snur om jernbane etter iTromsø-artikkel

Samferdselsminister Jon Georg Dale er ikke lenger overbevist om at jernbane til Tromsø er en dårlig idé.

IKKE AVGJORT: Det er ikke konkludert med at jernbane til Tromsø er uaktuelt. Saken var oppe i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Stian Jakobsen, Folkebladet 

nyheter

I onsdagens åpne spørretime ble Dale (Frp) utfordret av stortingsrepresentantene fra Troms - Torgeir Knag Fylkesnes, Cecilie Myrseth og Sandra Borch med bakgrunn i uttalelser som han kom med i iTromsø i forrige uke.

Troms-benken reagerte

Der konkluderte samferdselsministeren med at «Jeg mener at vi istedenfor å forlenge jernbanen må koble godstrafikken videre til havs, slik at vi får færre vogntog på veiene».

Dette fikk de tre representantene på Troms-benken til å reagere kraftig – og de brukte Stortingets ordinære spørretime til å kreve svar.

– Vi stilte spørsmål til ham med bakgrunn i artikkelen i iTromsø, og presset ham til å utdype hva han mente, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til iTromsø.

DØRA PÅ GLØTT: Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sier at han vil vente på den nedsatte jernbaneutredningen til Jernbanedirektoratetfør han tar stilling til jernabane til Tromsø. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix 

Overrasket over svaret

Og ifølge Fylkesnes så ble de tre opposisjonspolitikerne overrasket over svaret fra samferdselsstatsråden.

– Det var faktisk litt pussig, men statsråden har faktisk snudd i saken, sier Fylkesnes.

OVERRASkET: SVs stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes sier at han ble overrasket over at samferdselsministeren tilsynelatende har snudd i saken om jernbane til Tromsø. Foto: 

Ifølge Dale så har det ikke vært snakk om å helt og holdent utelukke en jernbaneforlengelse til Tromsø. Og det var «på kort sikt» som det var uaktuelt.

LES OGSÅ: – Det han egentlig sier, er at «vi har lurt dere»

Andre satsninger

Dale henviste til Nasjonal Transportplan - som er vedtatt med stort flertall i Stortinget - og at en jernbane til Tromsø ikke er nevnt for tidsperioden frem til 2029.

– Det er vedtatt at vi skal ha to satsningsområder den nærmeste tiden – en godspakke som gjelder hele landet, samt en ekstra satsning på Intercity-togene. Da kan ikke jeg si at Tromsø skal få jernbane innenfor denne tidsperioden, sa Dale.

LES OGSÅ: Ny godslinje mellom Tromsø og Bodø kan årlig fjerne minst 25.000 vogntog fra veiene (for abonnenter)

Vil vente på utredning

– Det er satt igang en utredning om jernbane til Tromsø, og rapporten vil bli lagt frem i sommer - og jeg ønsker ikke å konkludere med noe som helst før den er levert, sa Dale i Stortinget.

Sandra Borch (Senterpartiet) ville at Dale skulle berolige ikke minst de kommunene i Nord-Norge som bruker mye ressurser til å utrede et jernbanealternativ fram til Tromsø.

Fornøyd med snuoperasjon

– De frykter at dette kan være bortkastet arbeid. Kan vi få en forsikring fra statsråden om at han og departementet ikke har konkludert i saken, spurte hun.

– Ja, var svaret fra Dale.

– Det er bra at han ikke allerede har konkludert, og at han fortsatt er åpen for å forlenge jernbanen frem til Tromsø - selv om han var veldig tydelig uttrykte at han ikke støtter jernbane til Tromsø, sier Torgeir Knag Fylkesnes.