Kommunen snur – flytter krigsmonumentet tilbake

Høyre-politiker Gunnar Pedersen har lenge kjempet for å få flyttet krigsmonumentet i Kirkeparken tilbake til sin opprinnelige plassering. Torsdag vant han fram med sitt krav.

FLYTTES: Byutviklingskomiteen besluttet torsdag at minnesmerket over krigens ofre skal flyttes tilbake til sin opprinnelige plassering i krysset Bankgata/Storgata. 

nyheter

Da Kirkeparken skulle oppgraderes i fjor og forfjor ble det såkalte «Minnesmerket over krigens ofre» tatt ned fra stedet der det hadde stått – i hjørnet av Bankgata og Storgata.


Kan ta ett år før omstridt flytting av krigsmonument reverseres

Kommunen vil vente i minst et år før man vedtar om krigsmonumentet i Kirkeparken skal få tilbake sin opprinnelige plassering.

 

Reagerte mot flyttingen

HØYREPOLITIKER: Gunnar Pedersen vant fram med sitt krav om å flytte Krigsmonumentet i Kirkeparken tilbake til den opprinnelige plasseringen. Foto: 

 

Da oppgraderingen var ferdig i 2018 så var imidlertid ikke monumentet stilt opp på sin tidligere posisjon, men var flyttet til sideinngangen mot nord.

Dette fikk mange til å reagere.

Høyres politikerveteran Gunnar Pedersen var en av dem, og han krevde at monumentet ble plassert der det sto før oppgraderingen.

– Et slikt minnesmerke er ikke å regne som et monument, det er en gravstein. Det er mange etterlatte som ikke har en grav å gå til, sier Pedersen til iTromsø.


 

I strid med tradisjoner

OPPRINNELIG: Her sto minnesmerket plassert før Kirkeparken ble oppgradert. Foto: 

 

Han mener også at plasseringen er i strid med norske tradisjoner for slike minnesmerker.

– I henhold til norske tradisjoner skal minnesmerker over krigens ofre være plassert ved hovedinngangen av kirka, ikke ved en sideinngang.

Nå skal dog minnesmerket tilbake til sin opprinnelige plassering etter at Pedersen fikk et bredt flertall i byutviklingskomiteen torsdag.

– Jeg er veldig glad på vegne av de etterlatte og alle dem som har kontaktet meg om saken, sier Høyre-politikeren.


Flytting av krigsminnemerket skal opp til politisk behandling

Flyttingen av krigsminnesmerket i Kirkeparken er møtt av massive protester. Nå skal saken opp til politisk behandling i kommunestyret.

 

Ville vente

170 NAVN: Minnesmerket over krigens ofre har en liste på alle fra Tromsø som mistet livet under andre verdenskrig. Foto: Ronald Johansen 

 

Administrasjonen i kommunen argumenterte i sitt saksfremlegg med at man ønsket å vurdere en flytting etter at hele området rundt domkirken var oppgradert.

Dette mener Pedersen ikke holder mål.

– Like ved siden av der minnesmerket står i dag vil det komme en uteservering. Det vil være helt feil at man skal sitte og drikke øl rett ved siden av en gravstein, sier han.


Debatt:

Skammelig at man ikke lenger kan se minnesmerket

Jeg har møtt mange som har pårørendes navn på tavla. De synes at det er skammelig at man ikke lenger kan se den. Jeg er enig, skriver Gunnar Nerdrum.

 

Skal til kommunestyret

Argumentet om at minnesmerket er plassert nært det tidligere Gestapohøykvarteret mener han heller ikke holder.

– Det er 170 navn på steinen og kun en håndfull av disse hadde noe å gjøre med Gestapohøykvarteret. Resten var krigsseilere, marinegaster, piloter, soldater – og ikke minst jødene i Tromsø, sier Pedersen.

Nå går saken videre til kommunestyret for endelig avgjørelse.


Fra sidelinja:

Kirkeparken ble fantastisk, men ...

Den gamle slitne, men svært populære Kirkeparken har endelig blitt opprustet.