Buss skled inn i autovernet i Åsveien

Rute 26 fikk en brå slutt på turen fra Pyramiden til sentrum fredag morgen.

INN I AUTOVERNET Rute 26 ble stående fast mot autovernet i Åsveien i nesten en time.  Foto: Privat

nyheter

Bussen, som gikk fra Pyramiden klokken 06.05, mistet festet og skled inn i autovernet i krysset mellom Fløyveien og Åsveien i Tromsdalen.

- Potensiell dødsfelle

Etter at sjåføren hadde forsøkt å få bussen løs uten hell, ble passasjerene etter kort tid bedt om å forlate bussen og gå til Ishavskatedralen for å vente på neste buss til sentrum der.

- Sjåføren startet turen uten kjettinger. Han hadde heller ikke kunnskap til å legge kjettinger på bussen selv, men måtte få hjelp fra servicevogna til Nobina, sier Steinar Berthelsen som bor i Åsveien, like nedenfor krysset.

Berthelsen var ute og snakket med sjåføren etter at bussen hadde kommet seilende inn i autovernet.

- Jeg spurte om han turte å starte turen uten skikkelige kjettinger på en dag som denne, og han svarte at bussene hadde sandstrøere, også kalt automatiske kjettinger. Det holder ikke når det er såpass dårlig føre som nå. Slik jeg ser det er slike busser potensielle dødsfeller i trafikken, sier han.

Har satt inn ekstra beredskap

Driftssjef Magnar Nilssen i Nobina medgir at bussen nok burde kjørt med kjettinger.

- Så glatt som det ser ut til å ha vært der, burde nok sjåføren ha lagt på kjetting. Selv om bussen har sandstrøer og piggdekk, så må man ta ekstra forholdsregler sånn som det er ute i dag, sier han.

- Sjåføren klarte ikke å legge på kjetting selv. Har sjåførene deres nødvendig kompetanse?

- Ja, alle har hatt kjettingkurs, men det kan ha vært vanskelig å få på kjettingene akkurat slik han sto. Det er ikke uvanlig at vi må bistå sjåførene våre, svarer Nilssen.

Driftssjefen forteller at selskapet kontinuerlig holder sjåførene oppdatert om kjøreforhold, og at de har satt inn ekstra beredskap som følge av det dårlige været.

«Forsinket grunnet kø»

Selv om bussen sto fast i nesten en time, sto det på appen Troms Reise - hvor man kan følge bussene i sanntid - at bussen var forsinket grunnet kø. Først rundt klokken 06.55 ble morgenbussen fjernet fra avgangslisten.

- Det er ikke vi som har ansvaret for appen og hvordan ting rapporteres der. Det er det Troms fylkestrafikk som ordner med, sier Nilssen.

Kurt Bones, daglig leder i Troms fylkestrafikk, sier imidlertid at de er avhengige av rapporter fra bussoperatørene for å holde appen oppdatert.

- Alt vi ser er at bussen står. Rutinen er slik at operatørene må melde fra når det skjer noe med bussene. Jeg vet ikke om vi har fått ei slik avviksmelding i dette tilfellet, da det er litt å følge opp på dager som denne, sier han.