Marianne (23) fant tre døende reinsdyr på veien – tungbilsjåfør etterforskes for å ha stukket av fra stedet

– De lå jo der og led, og det så ut som de hadde brukket flere eller alle beina. Den ene hadde store åpne sår og blødde kraftig.
nyheter

Det sier Marianne Kvernmo (23) som fredag kveld rundt klokken 19.00 var på vei til Skulsfjord på Kvaløya. Da hun kom på toppen av Finnvikdalen, like før vannet på fylkesvei 58, var det en mann som sto midt i veien og viftet med armene.

Da hun stoppet bilen så hun at det lå reinsdyr flere steder på veien. Rundt dem var veien farget rød av blod.

Mannen som sto i veien fortalte at han hadde kjørt rett bak tungbilen, og blitt vitne til at sjåføren kjørte ned flere reinsdyr.

– Sjåføren kjørte bare videre. Jeg kom dit rett etter at det hadde skjedd, og da lå de strødd utover og blødde. Det var tre reinsdyr som lå på veien, og de var alle i live men klarte ikke å gå, sier Kvernmo til iTromsø.

BLODIG: Veien farget rød av blod etter at de tre reinene ble påkjørt. Foto: Privat 

– De hadde veldig store skader

23-åringen, som var på vei til stallen og hesten hun passer i Skulsfjord, forteller at mannen som var først på stedet allerede hadde ringt politiet da hun kom ut av bilen.

– De lå jo der og led, og det så ut som de hadde brukket flere eller alle beina. Den ene hadde store åpne sår og blødde kraftig. Jeg syntes veldig synd på dem, og ville at de skulle slippe å lide med en gang, sier Kvernmo.

Hun forteller at det kom flere biler til stedet som måtte stoppes, blant annet minibusser med turister. Da var det tre reinsdyr som lå døende i veien, mens et fjerde reinsdyr sto lenger bortenfor. Kvernmo er usikker på om dette dyret ble truffet eller hvor skadet det var.

– Jeg strøk litt på dem og forsøkte å få dem til å roe seg ned når det kom mye folk til stedet. De ville jo bare fått mer vondt om de forsøkte å reise seg, for de hadde veldig store skader, sier Kvernmo.

Sjåføren stakk av

Hun forteller at hun og mannen som ringte politiet så tungbilen kjøre opp på parkeringsplassen på andre siden av vannet, og skrudde av lysene på bilen. Da politiet kom til stedet fant de derimot sjåføren raskt, og det viste seg å være en utenlandsk sjåfør som kjører for et lokalt firma

– Reineier var heldigvis raskt på plass og fikk avlivet dyrene. Men jeg forstår ikke hvordan noen kan kjøre på dyr, også bare forsvinne. Han må jo ha merket at han kjørte på tre reinsdyr, selv om han kjørte en stor bil, sier hun og legger til:

– Jeg er glad dyr, og jeg blir sint når noe sånt som dette skjer. Det er forferdelig at de må ligge sånn og lide, og det hadde vært mye bedre for både dyrene og sjåføren hvis han ikke hadde stukket av, men ringt politiet med en gang, sier Kvernmo.

Ikke konkludert

Operasjonsleder Karl Erik Thomassen bekrefter at politiet etterforsker en sjåfør for hendelsen.

– Vi kom i kontakt med sjåføren. Og et av forholdene som etterforskes er om han har stukket av eller forlatt skadde dyr, sier Thomassen, men understreker at politiet ikke har konkludert i saken.

Han minner på at det er meldeplikt ved slike hendelser.

– Man har plikter i forhold til trafikkuhell, om man kjører på dyr eller andre kjøretøy, påpeker han.

Han opplyser at det er uenighet om hendelsesforløpet, og at politiet ennå ikke har konkludert om sjåføren de etterforsker har kjørt på dyrene eller stukket av.

– Kjenner ikke til saken

iTromsø har snakket med daglig leder for selskapet sjåføren jobber for. Han hevder at han ikke kjenner til hendelsen, og henviser iTromsø videre til den aktuelle sjåføren. Han nekter overfor iTromsø å opplyse hvem sjåføren er, men bekrefter at selskapet jevnlig kjører på strekningen.

Etter å ha blitt kontaktet av politiet måtte reineier Per Kitti rykke ut for å avlive dyrene.

– Jeg fikk beskjed om at de lå på veien halvdød. Jeg måtte kle på meg, kjøre opp og avlive tre dyr. De hadde det ikke noe godt med brukne bein og rygger, sier Kitti, som selv snakket med sjåføren.

MÅTTE AVLIVE: Reineier Per Kitti dro selv til stedet og avlivet reinene etter å ha blitt kontaktet av politiet. Foto: Ronald Johansen 

– Han bedyret at han ikke hadde kjørt på noe rein. Men han har uansett kjørt videre og forlatt dem, mener Kitti.

– Hva tenker du om at reinene ble etterlatt på veien?

– Du tør ikke skrive hva jeg tenker om det. Det er ikke menneskelig å levne et dyr til å pines slik. Det er bare 14 dager siden sist jeg opplevde en lignende hendelse, og for tre uker siden lå det en rein på Hella. Det er hatet til han Per Kitti som går ut over dyrene. Ulykke kan ramme alle, men derfra å levne skadde dyr, det er noe helt annet. Når det går ut over dyrene, da reiser jeg bust, sier Kitti harmdirrende.