SV i Troms og Finnmark valgte nye toppkandidater til nytt fylke

Tidligere statssekretær og stortingspolitiker Kirsti Bergstø ble valgt til fylkesordførerkandidat.

TOPP-FIRKLØVER: Disse fire er SVs toppkandidater til fylkestingsvalget i høst. Fra venstre Tommy Berg, Bjarne Rohde, Kirsti Bergstø og Katrine Boel Gregussen. Foto: Privat 

nyheter

Det var ingen motsigelser og ingen andre forslag da SV samlet seg for å både starte nytt fylkesparti og velge toppkandidater til fylkestingsvalget.

Torgeir Knag Fylkesnes (43), stortingsrepresentant for Troms, var svært fornøyd med nominasjonen.

– Kirsti er en kvinne med masse erfaring fra politikken, samtidig som hun har beina godt planta på jorda i den nordnorske virkeligheten. Det er virkelig en person som er hel ved, ser folk i øynene – jeg gleder meg til å drive valgkamp for dette laget, sier Fylkesnes

Kombinert møte

Troms og Finnmark SV holdt et kombinert fylkesårsmøte og stiftelsesmøte for partiet.


Valgkomiteen i SV:

Delt om Torgeir som nestleder

SVs sentrale valgkomité er delt nøyaktig på midten i spørsmålen om hvem som bør bli partiets andre nestleder.

 

I en pressemelding skriver Bergstø:

«Jeg er veldig glad for å bli innstilt på førsteplass, og veldig glad for det laget jeg har med meg.»

Hun gleder seg til å samarbeide på tvers av fylkesgrensene.

Fra pengerot til politisk rivjern

Fylkesnes og Bergstø har samarbeidet tett i mange år. Bergstø er nestleder for SV nasjonalt, har vært stortingsrepresentant og statssekretær i regjeringen Stoltenberg.

Som statssekretær huskes hun fortsatt av mange for å være den som var skyld i at Audun Lysbakken måtte gå av som statsråd. Etter det som beskrives av flere medier som et «pengerot». Fylkesnes har derimot bare gode ord å si om Bergstø.


SV-lederen ber Troms og Finnmark gå tilbake til forhandlingsbordet: – Jeg er ikke imponert

Når Troms og Finnmark SV møtes til sitt første felles årsmøte, er det mot deres egen vilje.

 

– Hun er et politisk rivjern, og med seg på laget har hun Bjarne Rohde (38). Han er arkitekten for det som har skjedd i Troms SV de senere årene. En god strateg og politiker. I tillegg til å jobbe i fagbevegelsen er han offiser i heimevernet, sier Fylkesnes

Fylkesnes mener Rohde bringer med seg struktur.

Gruvedrift i Repparfjorden

Høyre hadde også fylkesårsmøte helga 15–17. Februar. Gruvedrift i Repparfjorden sto på både SV og Høyre sitt program. Der stemte Høyre for.


Hundrevis demonstrerte mot utslipp i Repparfjorden

Flere hundre mennesker trosset vær og vind lørdag for å demonstrere mot at regjeringen åpner for dumping av gruveavfall i Repparfjorden.

 

– Ikke noe overraskelse at Høyre stemte for gruvedrift. Det er både tragisk for miljøet i fjorden og det går og utover reindriftsnæringen. Det er storkapitalen som går utover miljø og lokale beitenæringen, sier Rohde

Vil prøve å stanse gruvedrift

SV skal levere et forslag på Stortinget tirsdag 19. Februar om å stoppe gruvedrift i Repparfjorden.

Under fylkesårsmøte tok Troms og Finnmark SV opp andre saker som blant annet å motvirke sentraliseringen, gjøre samferdsel som buss og ferge klimavennlig og å få de enorme volumene med gods som går i Nord-Norge over på tog. Dette var noen av sakene for SV-programmet 2019–2023.

Troms og Finnmark SV er mot tvangssammenslåing av Troms og Finnmark.


Protesterte mot tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark: - Vi har ikke tenkt å være stille

Troms-aksjonen mot tvangssammenslåing holdt lørdag et folkemøte på Stortorget. Mange tok turen til sentrum for å vise sin misnøye mot regjeringens håndtering av saken.

 

Bjarne Rohde (38) har ingenting imot sine egne partikamerater i Finnmark, og viser i en pressemelding til at det er Oslo som har dratt sammenslåingen ned over hodet på de.

Første valget i nytt fylke

Dette er det første valget til et samlet fylkesting. Troms og Finnmark SV forberedte seg på valgkamp og diskuterte samarbeidet i regionen.

– Selv om vi er mot fylkessammenslåingen er vi veldig for å gjøre en jobb for befolkningen i de to fylkene, sier Bergstø i en pressemelding.

Rohde skulle ønske at flere ble hørt under fylkesårsmøtet.

– Vi skulle hatt enda mer tid. Dessverre er folk nødt til å fly for å komme seg til og fra, sier Rohde.

iTromsø lyktes ikke i å få direkte kontakt med Bergstø ettersom hun satt på et fly søndag kveld.