Tilretteleggingen for reaktordrevne fartøy, som atomubåter, var tema på fylkeshuset tirsdag. Der gjennomførte Forsvaret et plangruppemøte med andre, tverrfaglige etater.
Heitmann om Tønsnes havn-saken: – Vi har plikt til å ta imot allierte orlogsfartøy
Tromsø havn har mottaksplikt til å ta imot allierte militære fartøy, selv om Tønsnes havn ikke er tilrettelagt for dette, ifølge styreleder i Tromsø Havn, Jarle Heitmann.
– Vårt oppdrag er å klargjøre Grøtsund (Tønsnes, journ.anm.) havn for mottak av eventuelle anløp fra allierte, reaktordrevne fartøyer. Jobben med dette planverket pågår nå, for å besørge et trygt opphold – både for omkringliggende sivile og fartøyene selv, sier major ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Eirik Strøm.
Vil være åpen mot innbyggerne
Tromsø Havn, UNN, Sivilforsvaret, Heimevernet, politi- og brannvesen, samt fylket og Tromsø kommune deltok på møtet.
– Det er en felles vilje for å løse oppdraget på tvers av etatene, sier FOH-talsperson, major Elisabeth Eikeland.
At atomubåter skal legge til kai i Tromsø har blitt møtt med kritikk fra både naboer i Tønsnes-området og enkelte av byens politikere. Forsvaret er klar over motstanden, og ønsker å informere byens innbyggere.
Hevder Forsvaret ga naboer munnkurv om atomubåthavna på Tønsnes
En bekymret nabo til Tønsnes havn hevder at Forsvaret har gitt naboene munnkurv om atomubåthavna. – Dette må være en misforståelse, sier major ved Forsvarets operative hovedkvarter.
– Folk skal føle seg trygge på aktiviteten ved Tønsnes havn. Derfor ønsker vi full åpenhet om prosessene overfor befolkningen, sier Strøm.
Ikke en militær base
– Så innbyggerne trenger ikke være bekymret for noen sikkerhetsrisiko ved at disse fartøyene ligger til kai i Tromsø?
– Nei. Anløp vil ikke være aktuelt før planverket er godkjent, og alle sikkerhetsaspektene er på plass. Planverket skal godkjennes av alle involverte etater, sier Strøm.
Tønsnes havn er i kommersiell drift, med sivil trafikk. Derfor må det søkes konsesjon før militære anløp, samt at havna har ledig kaiplass, presiserer majoren.
– Jeg vil understreke at vi overhodet ikke er i ferd med å etablere havna i Grøtsund som militær base, sier Strøm.
Innkaller til folkemøte
Eikeland og Strøm ønsker ikke å si noe om når det første reaktordrevne fartøyet kan legge til kai i Tromsø.
– Vi satser på å ha selve planverket ferdig før påske. Før den tid skal vi lage en kommunikasjonsplan, til gode for sivilbefolkningen, sammen med de andre etatene.
Tønsnes blir militært område når Nato-fartøy legger til kai
Alt innenfor det vide industrigjerdet på Tønsnes blir militært område når Nato-fartøy legger til kai. Det betyr blant annet fotoforbud.
Forsvaret og de øvrige etatene planlegger å innkalle naboer og andre til et folkemøte i god tid før et eventuelt anløp.
– Kan reaktordrevne militærfartøy til kai i Tromsø bli en realitet i inneværende år?
– Ja, teoretisk sett. Men først må planverket godkjennes, og sivilbefolkningen være informert, sier Strøm.