Lun vintermat:

Smaksrik paprikakylling i leirgryte

I de aller fleste kjøkken kan du finne en leirgryte bortgjemt lengst bak i et skap. Men det er ingen grunn til at «Rømertopfen» skal stå der og samle støv.

80-TALLSKLASSIKER: På 80- og 90-tallet var leirgrytemat veldig populært og moderne. I ukas matspalte slår vi et slag for kokemetoden som både er enkel, nyttig og spennende. Vi serverer en «klassiker» fra leirgrytas glansperiode – paprikakylling med rotgrønnsaker og tomat. Alle foto: Christer Pedersen 

nyheter

På 80- og 90-tallet var det veldig moderne og populært å lage mat i leirgryte.

Ukebladene var fulle av oppskrifter og «alle» ville være frempå å lage spennende og velsmakende retter i det klassiske tyske kokekaret.

Så gikk leirgryte-hypen i glemmeboka, men fortsatt så står det flust med leirgryter gjemt lengst bak i kjøkkenskapene i det ganske land.

Det er dumt.

BLØTLAGT OG KALD: Gryta må være bløtlagt før bruk, og du må sette den inn i kald ovn – ellers risikerer du at den sprekker og du får all mat på bunnen av ovnen. 

 

Leirgrytemat burde være innertier i dagens mattrender – det er velsmakende, det er magert, man bruker lang tid – og man lar råvarene som brukes spille hovedrollen.

Mat som kokes eller stekes i leirgryte blir både saftig, mørt og smaker MASSE selv om man gjerne bruker litt mindre salt og krydder enn ellers.

I ukas matspalte skal vi lage en gammel traver fra leirgrytas glansdager, nemlig paprikakylling bakt i tomat sammen med litt rotsaker og hvitløk.

Kjempeenkelt, men samtidig kjempegodt. Perfekt for deg som vil ha en varmende og lun middag som du ikke har brukt all verdens tid på å tilberede.

GRØNT OG GODT: Alle typer grønnsaker trives i leirgryte og beholder både smak, konsistens og de nyttige næringsstoffene. 

 

Paprikakylling i leirgryte

1 hel kylling

1 «trafikklys» med paprika

2 bakepoteter

3 gulrøtter

3–4 fedd hvitløk

400 g hermetiske tomater

1 dl kyllingkraft

2 ss paprikapulver

Salt, pepper, fersk timian


Start med å bløtlegge leirgryta. Den må ligge i kaldt vann i minst en halvtime før du bruker den. Dette er særdeles viktig, ellers risikerer du at gryta sprekker – og det vil du ikke, tro meg.

Parter kyllingen – skjær bort ryggbein og ribbe fra brystet og del brystbitene i to. Kutt lårene i det midterste leddet. Da har du åtte kyllingbiter av passe størrelse.

Skrell gulrøtter og bakepoteter og del disse i mindre biter. Jeg bruker bakepoteter fordi de er kokefaste og går ikke i stykker når du koker dem lenge i gryta. Melne poteter blir gjerne bare søl ...

Del paprika i båter og knus hvitløksfeddene lett med baksiden av en kniv.

Legg kylling og grønnsaker i en stor skål og strø over salt, pepper og paprikapulver. Eventuelt kan du risle over et par spiseskjeer olivenolje, men det er ikke nødvendig – det blir i så fall kun for smakens skyld for man trenger ikke fett i leirgryta.

SAFTIG: Når du kokkelerer i leirgryte så beholder du både saftighet og smak, og du trenger ikke fett for å tilberede maten. 

 

Øs over de blandede ingrediensene i leirgryta og hell over hermetiske tomater og litt kyllingkraft eller vann.

Sett på lokket og sett inn gryta i kald ovn. NB! Også dette momentet er særdeles viktig, du må ikke sette gryta inn i forvarmet ovn – også da risikerer du at hele herligheten havner på bunnen av ovnen ettersom gryta kan sprekke.

Skru opp varmen til 150 grader og la gryta stå på nederste hylle i ovnen i minst fire timer – gjerne mer.

Om du vil så kan du «skjerpe» retten ved å ta av lokket den siste halvtimen og øke varmen til 200 grader.

Før du tar ut gryta så sjekker du at potetene er gjennomkokte og at gulrøttene er møre og fine.

Server paprikakyllingen rett fra gryta som du stiller midt på bordet, det blir både rustikt og festlig – og da kan du og dine gjester dyppe godt brød i krafta som er samlet på bunnen av gryta.

I glassene vil det passe utmerket med en litt kjølig Pinot Noir eller blaufränkish fra Tyskland eller Østerrike. Eller et godt øl fra samme land.

Vel bekomme!